Nederlandse Europarlementariërs nomineren Hirak-leider Nasser Zefzafi voor Sacharovprijs

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op donderdag 13 september 2018, 2:54.

“Nominatie Zefzafi voor Sacharovprijs is

duidelijk signaal aan Marokkaanse regering”

De Marokkaanse protestleider van de Hirak-beweging in het Rif-gebied, Nasser Zefzafi, is genomineerd voor de Sacharovprijs, de prijs voor mensenrechtenverdedigers van buiten Europa. Samen met Judith Sargentini (GroenLinks) en Marie-Christine Vergiat (Front de Gauche) heeft Kati Piri (PvdA) de benodigde 40 handtekeningen in voor zijn nominatie. Dit laat zien dat het Europees Parlement achter de vreedzame demonstranten in de Rif en hun eisen voor basale mensenrechten staat.

Kati Piri: “Het is een stevig signaal aan de Marokkaanse regering dat de EU pal staat voor mensen die voor hun basale rechten opkomen en dat we door zullen gaan tot alle politieke gevangen van de Hirak zijn vrijgelaten.”

Sargentini: “Zefzafi maakt zich sterk voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid en het tegengaan van corruptie. Met deze nominatie maakt het Europees Parlement zich sterk voor zijn rechten. We hopen hem en de Rif-gemeenschap met deze nominatie een hart onder de riem te steken en de druk op te voeren op de Marokkaanse overheid.”

In navolging van Zefzafi gingen duizenden mensen in 2017 de straat op om te demonstreren voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid en het tegengaan van corruptie in het Rif-gebied, in de hoop te worden gehoord door de autoriteiten. Maar het tegenovergestelde gebeurde: honderden activisten werden gearresteerd en tientallen politieke gevangenen hebben inmiddels zware gevangenisstraffen opgelegd gekregen, waaronder Nasser Zefzafi zelf. Hij werd in juni veroordeeld tot twintig jaar celstraf.

Piri: “Dit is vooral een overwinning van de Marokkaanse Riffijnen die onvermoeibaar strijden om hun zaak onder de aandacht te brengen bij de internationale gemeenschap. Deze mensen strijden voor de toekomst van hun kinderen – maar verdrietig genoeg is het resultaat dat vele families nu hun familieleden moet missen omdat ze zonder eerlijk proces gevangen zitten. De berechting van de protestleiders vond weliswaar plaats in een rechtszaal, maar niet in een rechtsstaat. Marokko is een democratie in wording en elke transitie gaat gepaard met groeipijnen. Maar als mensenrechten in het geding zijn, is er geen plek voor relativering.”

Het Europees Parlement reikt ieder jaar de Sacharovprijs uit aan een mensenrechtenverdediger van buiten Europa. Zowel politieke fracties als individuele parlementariërs kunnen kandidaten voordragen. De winnaar wordt eind oktober bekendgemaakt.