IAK

1.

Kerngegevens

Document­datum 08-12-2017
Publicatie­datum 16-05-2018
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving dient te voldoen.

  • 1. 
    Wat is de aanleiding?

Twee experimenten met een nieuw stembiljet voor stemmen in het buitenland zijn succesvol verlopen. Daarom is er aanleiding om het gebruik van dat nieuwe model te bestendigen en daarom in de Kieswet vast te leggen. Daarnaast heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II, 2016/17, 31 142, nr. 62, blz. 7-9) het voornemen kenbaar gemaakt om met meer voorstellen te komen om het stemmen vanuit het buitenland te vereenvoudigen; die voorstellen worden ook uitgewerkt in het wetsvoorstel. Ook in het regeerakkoord is afgesproken dat maatregelen zullen worden genomen om stemmen vanuit het buitenland te vereenvoudigen.

  • 2. 
    Wie zijn betrokken?

Nederlanders die stemmen vanuit het buitenland, de gemeente 's-Gravenhage.

  • 3. 
    Wat is het probleem?

Het stembiljet moet snel bij de kiezers in het buitenland aankomen zodat de kiezers nog tijdig kunnen stemmen. Verder veroorzaken enkele bepalingen die nu gelden dat stemmen van kiezers in het buitenland onnodig ongeldig worden verklaard.

  • 4. 
    Wat is het doel?

Het doel is om stemmen vanuit het buitenland makkelijker te maken en om het aantal ongeldige stemmen onder deze kiezers in het buitenland verder te beperken. Daartoe wordt voorgesteld om de maatregelen waarmee op grond van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming succesvol is geëxperimenteerd, definitief in de Kieswet vast te leggen.

  • 5. 
    Wat rechtvaardigt overheidsinterventie?

Het organiseren van verkiezingen is een overheidstaak die in de wet moet worden geregeld.

  • 6. 
    Wat is het beste instrument?

Zonder een wijziging van de Kieswet kunnen de voorstellen niet worden gerealiseerd.

  • 7. 
    Wat zijn de gevolgen voor burgers, bedrijven, overheid en milieu?

Dit wetsvoorstel zal geen gevolgen hebben voor burgers ten opzichte van de huidige situatie waarin reeds met het nieuwe model stembiljet is geëxperimenteerd. Om diezelfde reden zijn er ook voor de overheid geen gevolgen. Voor bedrijven en milieu heeft dit wetsvoorstel geen consequenties.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.