WGK008876NL - wetsvoorstel
Wijziging Kieswet vereenvoudiging stemmen buitenland
Pre-dossier

 

Op grond van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming is tot op heden twee keer geëxperimenteerd met een ander dan thans in de Kieswet voorgeschreven model stembiljet voor het stemmen in het buitenland. Het doel van het experiment was om kiezers die vanuit het buitenland aan de verkiezingen deelnemen, beter te faciliteren bij het uitbrengen van hun stem. Aangezien de experimenten succesvol zijn gebleken - zo heeft het gebruik van het nieuwe stembiljet geleid tot een vermindering van het aantal ongeldige stemmen - is er aanleiding het gebruik van het nieuwe model stembiljet voor het stemmen in het buitenland te bestendigen en daarom in de Kieswet vast te leggen. Dit wetsvoorstel strekt daartoe. Daarnaast heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de brief van 19 juni 2017 aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de evaluatie van Tweede Kamerverkiezing van 2017, waarbij onder meer het stemmen door kiezers in het buitenland is geëvalueerd, het voornemen kenbaar gemaakt om het stemmen door kiezers in het buitenland verder te vereenvoudigen en daartoe voorstellen gedaan. In het voorliggende wetsvoorstel worden die voorstellen uitgewerkt.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Disclaimer

1.

Volledige titel

Wijziging van de Kieswet en de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming ter vereenvoudiging van stemmen vanuit het buitenland en verlenging van de mogelijkheid tot experimenteren

 

2.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld en wordt zo nodig iedere 1 à 2 uur geactualiseerd. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.