Brief regering; Reactie op de brief van de Onderwijscoöperatie over de positie bestuur Onderwijscoöperatie - Werken in het onderwijs

Deze brief is onder nr. 305 toegevoegd aan dossier 27923 - Werken in het onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Werken in het onderwijs; Brief regering; Reactie op de brief van de Onderwijscoöperatie over de positie bestuur Onderwijscoöperatie
Document­datum 26-04-2018
Publicatie­datum 30-04-2018
Nummer KST27923305
Kenmerk 27923, nr. 305
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

27 923 Werken in het onderwijs

Nr. 305 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2018

Met deze brief wil ik u informeren over de laatste ontwikkelingen rond de implementatie van de Wet beroep leraar, en de uitvoering van de motie Van Meenen en Rog met betrekking tot de Onderwijscoöperatie (hierna: OC).1

Op 26 maart 2018 heeft het bestuur van de OC mij geïnformeerd over zijn besluit de activiteiten inzake de implementatie van de Wet beroep leraar te beëindigen. De OC speelde, als vertegenwoordiger van de beroepsgroep leraren, een belangrijke rol in de implementatie van de wet. De OC heeft nu aangegeven deze rol niet langer te kunnen vervullen. Dit betekent dat het Lerarenparlement (voorheen: Afvaardiging van de Deelnemersvergadering) zelfstandig aan de slag zal gaan met de implementatie van de Wet beroep leraar. Ik ben met het Lerarenparlement in gesprek over de ondersteuning die daarvoor nodig is, en de wijze waarop we die op korte termijn adequaat kunnen organiseren. Het Lerarenparlement is voorts aan de slag met de operationalisering van zijn opdracht, en zal mij half juni informeren over plan van aanpak en tijdpad.

Daarnaast heb ik het OC-bestuur bij brief laten weten dat het besluit om de activiteiten rond de implementatie van de Wet beroep leraar te beëindigen, gevolgen heeft voor de OC-organisatie. Alle projecten en activiteiten die samenhangen met de Wet beroep leraar, dienen zo snel mogelijk beëindigd te worden. Tegelijk is het belangrijk dat we de opgebouwde kennis en expertise rond de wet en een register kunnen behouden voor het Lerarenparlement. Dat vergt een zorgvuldig transitieproces. Ik wil daarom ook de AuditDienst Rijk (ADR) vragen om de financiële situatie in kaart te brengen en mogelijke scenario’s te bezien, onder andere voor de lopende projectsubsidies en voor de instellingssubsidie 2018 en verder. Dit is voor mij des te meer van belang, omdat inzicht in de kosten van het bureau vragen bij mij heeft opgeroepen over de kosten van het personeel. Ik verwacht dat dit voor het zomerreces kan plaatsvinden.

In deze brief heb ik het OC-bestuur ten slotte gevraagd om een inhoudelijke reactie op de motie van de leden Van Meenen en Rog van de Tweede Kamer, en het bestuur verzocht mij uiterlijk 14 mei 2018 daarover te informeren. De brief aan het OC-bestuur heb ik bijgevoegd bij deze brief2.

Tot slot ben ik de afgelopen weken in overleg geweest met de sectorraden, onder andere over de mate waarin en manier waarop zij betrokken zijn bij de implementatie van de Wet beroep leraar. Het doel van deze wet is de versterking van de positie van de leraar, en de verbetering van de kwaliteit van het beroep. Deze wet neemt de beroepsgroep en de leraar daarbij als uitgangspunt, maar plaatst deze altijd in de context van de school. Alleen als daar de professionele dialoog ontstaat tussen leraren enerzijds, en hun schoolleiding en werkgevers anderzijds, kan de wet zijn beoogde effect hebben. Ik vind het daarom belangrijk dat ook schoolleiders en bestuurders een substantiële positie hebben bij de implementatie van deze wet.

Ik zal u in juni nader informeren over bovengenoemde ontwikkelingen, en de geboekte voortgang daarin.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Noot 1

Kamerstuk 27 923 nr. 295.

Noot 2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.