Reactie van: Ing. A Meijs bij: Voorontwerp ter implementatie van de richtlijn langetermijnbetrokkenheid aandeelhouders

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Ing. A Meijs bij: Voorontwerp ter implementatie van de richtlijn langetermijnbetrokkenheid aandeelhouders
Document­datum 26-03-2018
Publicatie­datum 31-03-2018
Van Ing. A Meijs

2.

Tekst

Vraag1 Wilt u reageren op het wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn langetermijnbetrokkenheid aandeelhouders of de memorie van toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te downloaden.

Art.135a lid 5: langetermijnbetrokkenheid gaat niet bereikt worden door het opnemen van een paragraaf in de bezoldigingsmotivatie.

Het is erg eenvoudig om daar 'iets' in te vullen en bij het niet-behalen van die doelstelling externe omstandigheden als reden aan te wijzen.

Sterker zou zijn indien er rekenschap afgelegd kan worden met terugwerkende kracht. Pas als de lange-termijndoelstelling is gehaald, mag de bezoldiging in werking treden.

Ideaal wordt het mijns inziens indien "maatschappelijke betrokkenheid" een waarde wordt. Zowel aandeelhouders alsmede bestuurders hebben zeer sterke, zoniet veel te zware financiële focus. Daarentegen hebben vele beursgenoteerde bedrijven alsmede beleggers ook een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid die thans onderbelicht blijft.

Ik denk daarbij bijvoorbeeld, maar niet uitputtend aan: bestrijding van armoede, sociale integratie, volksgezondheid, levensvreugde, robotisering (robottax?), Europese integratie, pensioenen, spaarrentes, draagvlak. Etc.

Het beursgenoteerde bedrijf van de toekomst draait niet om winstmarges maar om maatschappelijk gewin en wordt daar ook zelf beter van. (Niet in de laatste plaats: continuïteit).

Dit is mogelijk echter een stap te ver: graag zou ik zien dat een bezoldiging naar rato van de lange-termijndoelstelling ook op de lange-termijn wordt toegekend.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.