Reactie van: Inigo Advocaten (mr M.C. de Jong) bij: Strafbaarstelling binnenbrengen verboden voorwerpen in justitiële inrichtingen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Inigo Advocaten (mr M.C. de Jong) bij: Strafbaarstelling binnenbrengen verboden voorwerpen in justitiële inrichtingen
Document­datum 25-04-2017
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Inigo Advocaten (mr M.C. de Jong)

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op de voorgestelde strafbaarstelling?

De laatste tijd is er veel aandacht voor de situatie in de gevangenissen, die oncontroleerbaarder wordt of lijkt te worden. Het is echter zeer de vraag of het strafbaar maken van het binnen smokkelen van verboden voorwerpen een adequate oplossing biedt voor de problemen. Er is een hardnekkige tendens in de politiek om te denken dat problemen kunnen worden opgelost met regelgeving, terwijl de meeste problemen moeten worden opgelost met meer mensen en middelen. Niet voor niets zijn er al acties geweest van het gevangenispersoneel, dat zich kennelijk onder druk voelt staan.

Uit criminologisch onderzoek blijkt verder dat normoverschrijdend gedrag beter wordt bestreden door de pakkans te verhogen, dan door de strafbedreiging te verhogen. De oplossing voor verboden middelen in de gevangenis lijkt daarom eerder betere controle en goed toegerust en voldoende personeel, dan de zoveelste aanscherping van de wet.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.