Het referendum: valt er nog wat te kiezen?, Den Haag

MI logo
datum 7 februari 2018 17:15
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

Gaat het referendum als democratisch middel te ver of juist niet ver genoeg? In het Actualiteitendebat van februari gaan o.a. Frank Hendriks en Joost de Vries met elkaar in debat over het referendum.

Raadgevend referendum

Weinig politici lijken hun vingers nog te willen branden aan het referendum. Kabinet-Rutte III is zelfs voornemens het raadgevend referendum af te schaffen. Toch komt er in maart wederom een referendum, ditmaal over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (ook wel ‘Sleepwet’ genoemd).

Moeten we politieke besluiten overlaten aan ervaren bestuurders? Of moet het volk directe inspraak krijgen via een referendum? En wat voor referendum moet dat dan zijn?

Sprekers

Aan het Actualiteitendebat nemen dit keer de volgende panelleden deel:

  • Frank Hendriks, auteur van Democratische zegen of vloek. Aantekeningen bij het referendum
  • Joost de Vries, parlementair verslaggever bij de Volkskrant
  • Niesco Dubbelboer, oud-Tweede Kamerlid (PvdA) en initiatiefnemer ‘Meer Democratie’
  • Renske Leijten, Tweede Kamerlid (SP)

Het debat staat onder leiding van Eva Kuit.

Praktische informatie

  • Wanneer: Woensdag 7 februari 2018 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...