Nieuwspoort meets ScienceBattle #2, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 3 april 2020
kalender

Nieuwspoort meets ScienceBattle #2, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 18 juni 2018 20:00 - 21:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
aanwezigen M.M. (Madeleine) van Toorenburg i e.a.
organisatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i

Vier promovendi nemen het tegen elkaar op in de ScienceBattle: wie heeft het beste verhaal over zijn of haar onderzoek? Zij vertellen in 10 minuten over hun onderzoek en verrassen je met hun inspirerende verhalen.

Verder praat presentator René M. Broeders je bij met het laatste nieuws uit de (politieke) wetenschap Als je in de zaal zit, ben je na afloop verrast door materie waarvan je anderhalf uur geleden werkelijk geen flauw benul had.

EDITIE 2 - 18 JUNI - Met als Jurylid: CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg

Waarom kunnen boomkikkers blijven plakken op een natte ondergrond? Peter van Assenbergh (TU Delft) onderzoekt deze kikkers en probeert te ontdekken hoe zij aan de boom kleven. Dat zou handig kunnen zijn in de chirurgie, maar ook voor autobanden.

Sophie Reinders (Radboud Universiteit Nijmegen) onderzoekt het Facebook van het verleden. Ze struint daarvoor kastelen en bibliotheken af, want daar zijn albums van adellijke meisjes. Via deze boekjes probeert Sophie de leefwereld van de meisjes in kaart te brengen. Hoe zelfstandig waren ze? Werden ze uitgehuwelijkt of hadden ze keuzevrijheid?

Berend van Meer (Leids Universitair Medisch Centrum) kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit jouw eigen hartcellen. Hij voegt aan dat miniorgaan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe jouw hart erop zou reageren. "Organ on a chip" heet het, klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan ooit.

Sjon Hartman is bioloog (Universiteit Utrecht) en ontdekte al tijdens zijn master-opleiding hoe planten 'voelen' dat ze onder water staan. Dat wist tot dan toe niemand op de wereld. Nu doet hij verder onderzoek naar dit mechanisme. Dat is best handig omdat ieder jaar ongeveer een kwart van onze aarde overstroomt. Daarbij leggen veel planten het loodje die belangrijk zijn voor ons voedsel. Sjon gaat ze redden.

Bekijk gegevens

18 juni 2018 - Perscentrum Nieuwspoort Den Haag

  • Spreker4 jonge wetenschappers
  • Datum18 juni 2018
  • Inloop19:30 uur
  • Avond20:00 - 21:30 uur
  • Kosten€12,50
  • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag

Reserveer tickets

2018 © HC Producties Alle rechten voorbehouden. Cookie-instellingen


1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College i worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...