Parlement steunt voorstellen om praktijken uit Panama Papers uit te bannen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 december 2017.
  • Oproep tot publiek toegankelijke registers van ’uiteindelijke begunstigden’
  • Regels en sancties tegen tussenpersonen die helpen bij agressieve belastingplanning
  • Oproep om een permanente onderzoekscommissie voor belastingen op te richten

Registers van ’uiteindelijke begunstigden’, bescherming van klokkenluiders en regels voor tussenpersonen zijn een must om belastingontduiking te bestrijden, zeggen Parlementsleden.

De maatregelen maken deel uit van een reeks van 211 aanbevelingen die zijn voorgesteld in het kader van het speciale onderzoek van het Parlement naar het witwassen van geld, belastingontwijking en belastingontduiking in de bijzondere PANA-commissie i. Deze commissie werd opgericht naar aanleiding van de onthullingen van de Panama Papers i en nadert na achttien maanden werk het einde van haar mandaat. De voorstellen werden goedgekeurd met 492 stemmen voor, 50 stemmen tegen en 136 onthoudingen.

Belangrijke aanbevelingen zijn (o.a.):

  • “gestandaardiseerde, regelmatig geactualiseerde, voor het publiek toegankelijke en onderling gekoppelde registers van uiteindelijk begunstigden op EUniveau voor alle partijen van commerciële en niet-commerciële trusts, fiduciaires, stichtingen en gelijkaardige juridische constructies”
  • nieuwe regels voor fiscale intermediairs om ervoor te zorgen dat zij niet meewerken aan belastingontduiking en belastingontwijking of uiteindelijke begunstigden afschermen
  • dringend gemeenschappelijke internationale definities opstellen voor de begrippen ‘offshore financieel centrum’, ‘belastingparadijs’, ‘landen met bankgeheim’, ‘niet-coöperatieve fiscale rechtsgebieden’ en ‘landen met een hoog risico op witwaspraktijken’
  • wetgeving opstellen met instrumenten ter ondersteuning van klokkenluiders om ervoor te zorgen dat ze zo spoedig mogelijk effectief worden beschermd en adequate financiële bijstand ontvangen
  • doeltreffende, ontradende en evenredige sancties op zowel EU- als lidstaatniveau tegen banken en intermediairs die willens en wetens systematisch betrokken zijn bij illegale belastingregelingen of witwaspraktijken
  • Een permanente onderzoekscommissie naar het voorbeeld van het Amerikaanse Congres

In andere aanbevelingen betreurden de parlementsleden het dat verscheidene EU-lidstaten in de Panama Papers waren genoemd en wezen op het "gebrek aan politieke wil bij sommige lidstaten om vorderingen te maken met hervormingen en handhaving".

De EU-wetgeving over fiscaal beleid vereist momenteel unanimiteit tussen de lidstaten. De leden van het Europees Parlement i eisen dat dit wordt vervangen door stemming met gekwalificeerde meerderheid. Ze willen ook een radicale herziening van de geheimzinnige “Code of Conduct Group” om haar structuur en transparantie "grondig te hervormen".

Citaat

Co-rapporteur Jeppe Kofod i (S&D, DK) zei in het debat voorafgaand aan de stemming: “Er is een andere kijk op het Europese belastingbeleid nodig om belastingparadijzen, belastingontwijking en belastingontduiking te bestrijden. Dat is voor mij overduidelijk na het 18 maanden bestuderen van geheime documenten van de Raad."

Co-rapporteur Petr Ježek i (ALDE, CZ) zei: “Het onderzoek van de PANA-commissie ging verder op de onthullingen van de journalisten en probeerde om de relevante EU-wetgeving en de uitvoering ervan onder de loep te nemen en haalbare aanbevelingen te formuleren over hoe het witwassen van geld, belastingontwijking en belastingontduiking kunnen worden aangepakt. Vandaag hebben we deze doelstellingen bereikt. In de komende maanden zal het van cruciaal belang zijn om druk te blijven uitoefenen op de uitvoering van de aanbevelingen en bijkomende druk op de regeringen die nog steeds niet bijdragen in de strijd tegen het misbruik.

Volgende stappen

Het verslag en de aanbevelingen van de speciale onderzoekscommissie zullen nu worden doorgestuurd naar de Raad en de Commissie.

Feiten

Deze stemming rondt de 18 maanden werk af van de speciale commissie, die in juni 2015 is opgericht om de praktijken die door de uitgelekte documenten in de Panama Papers werden onthuld, uit te roeien.