Investeer in prettige regio’s met bereikbare scholen en zonder leegstand

Met dank overgenomen van W.J. (William) Moorlag i, gepubliceerd op dinsdag 12 december 2017.

Iedereen zou zeker moeten kunnen zijn van een fijne woonomgeving, zonder leegstaande woningen en winkels. Waar een school op fietsafstand is. En waar je woning niet onverkoopbaar is, wanneer je wilt verhuizen als je minder goed te been raakt.

Helaas vallen deze vanzelfsprekendheden weg in regio’s waar het aantal inwoners afneemt. Zogenaamde krimpregio’s.

Krimpregio’s in Nederland

Dit gaat mij in het bijzonder aan het hart, want ik ben geboren in Onderdendam. Een prachtig Gronings dorp! Maar met veel dorpen in Groningen, Zuid-Limburg, Zeeland, delen van Friesland en de Achterhoek gaat het niet goed. Het aanpakken van leegstand en verloedering kost handenvol geld. Gemeenten alleen trekken dat niet. Ze hebben hun krachten gebundeld en vragen hulp aan de provincies en het Rijk.

Dit gaat mij in het bijzonder aan het hart. Ik blijf mijn strijd voor de krimpregio’s voortzetten.

De onlangs overleden PvdA’er Eberhard van der Laan was in 2009 de eerste minister die zich het probleem aantrok. Een Amsterdammer die oog had voor de regio! Hij trok destijds een bedrag van 33 miljoen euro uit voor de krimpregio’s. Nu is Carola Schouten in de regering aangewezen als coördinerend minister voor de regio’s. Onder haar leiding moet er 975 miljoen euro worden verdeeld. Een aantal regio’s wordt bij naam in het regeerakkoord genoemd, bijvoorbeeld Rotterdam en Eindhoven. De krimpregio’s niet. Bij de behandeling van haar begroting vroeg ik om, in navolging van Eberhard van der Laan, oog te hebben voor de problemen van de krimpregio’s en tenminste hetzelfde bedrag toe te zeggen. Ze erkende het probleem, sprak warme woorden en kon zich vinden in mijn oproep om welwillend te staan tegenover krimpregio’s die zelf initiatief nemen om geld te ontvangen. Maar vandaag stemde de voltallige coalitie en het Forum voor Democratie mijn oproep weg. Een gemiste kans. Ik blijf mijn strijd voor de krimpregio’s voortzetten. Wordt vervolgd.

Krimp

E-mailadres

Deel je ervaring

Maak jij je ook zorgen over de problemen in deze regio’s doordat je er woont of bekend mee bent?

Email

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.