34775 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2018
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 19 september 2017 ingediend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Bussemaker1, en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Dit wetsvoorstel bevat de begroting van uitgaven en ontvangsten voor het jaar 2018 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Inhoudsopgave
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018
Bij dit wetsvoorstel werden vier nota's van wijziging en zes amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer 71 moties ingediend. (302 stuks)2 |
19 september 2017, voorstel van wet, nr. 1
KST34775VIII1 Voorstel van wet |
2 |
19 september 2017, memorie van toelichting, nr. 2
KST34775VIII2 Memorie van toelichting |
2 |
19 september 2017, memorie van toelichting, 34775-VIII, nr. 2
Memorie van toelichting (34775-VIII-2) - Begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2018 |
2 |
19 september 2017, brief, nr. 3
KST34775VIII3 Brief regering; Mededeling dat de Raad van State een blanco advies heeft uitgebracht |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met alle documenten in dit dossier, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Getalenteerde, nogal serieuze PvdA-politica, die na onderzoeker, beleidsmedewerker en universitair docent te zijn geweest, al snel een prominent Tweede Kamerlid werd. Hield zich bezig met volksgezondheid, sociale zaken en cultuur en was bij de mislukte formatie van 2003 secondant van partijleider Wouter Bos. In het kabinet-Balkenende IV was zij als staatssecretaris verantwoordelijk voor onder meer medische ethiek, de wmo, zorg, ouderenbeleid en sport. Keerde, na ruim anderhalf jaar rector van de Hogeschool van Amsterdam te zijn geweest, in 2012 in Rutte II terug als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voerde het omstreden sociaal leenstelsel in. Werd in 2018 hoogleraar in Leiden aan de medische en de governance faculteit. Haar vader overleefde als jongen de Japanse kampen en zij schreef daar een boek over. Was al jong maatschappelijk betrokken.
- 2.Vier jaar een toegewijd Tweede Kamerlid voor de PvdA, dat betrokken was bij initiatiefwetgeving en een initiatiefnota uitbracht over huiselijk geweld. Woonde enige tijd in Tunesië en was voor haar Kamerlidmaatschap onder meer columniste van het Algemeen Dagblad en Trouw en onafhankelijk verandermanager. Verder werkte zij bij het Europees Cultuurfonds, was zij vrouwenvertegenwoordiger op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en gastdocent en gastspreekster. Woordvoerster onderwijs, wetenschappen, media, emancipatie, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Was betrokken bij de voorbereiding van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.
- 3.Eppo Bruins (1969) is sinds 2 juli 2024 namens NSC minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Schoof. Hij maakte vijf jaar deel uit van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Was voor hij Kamerlid werd directeur van de Technologiestichting STW, voorzitter van ForumC, het christelijk forum voor geloof, wetenschap en samenleving, en tot 2016, hoofdredacteur van het blad van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. In de Kamer was de heer Bruins woordvoerder financiën, economische zaken, sociale zaken, onderwijs en luchtvaart. Na zijn Kamerlidmaatschap onder meer zelfstandig adviseur en voorzitter van Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.
- 4.Lammert van Raan (1962) was van 23 maart 2017 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdD (Partij voor de Dieren). Hij was werkzaam op het gebied van ICT en docent economie en management en organisatiekunde. De heer Van Raan was verder duo-raadslid in Amsterdam, bestuurslid van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. De heer Van Raan hield zich in de Tweede Kamer onder andere bezig met financiën, klimaat, energie, luchtvaart en ICT en privacy. Verder was hij lid van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
- 5.Limburgs Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Had zesenhalf jaar zitting in de Kamer, na eerder al een klein jaar als vervanger te zijn opgetreden. Was voor zijn Kamerlidmaatschap medewerker van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. In 2007-2011 en 2015-2019 Statenlid in Limburg. Als Kamerlid onder meer woordvoerder water, justitie en veiligheid, Koninkrijksrelaties en leenstelsel en voor een aantal dierenwelzijnsdossiers. Sprak verder over de aardgasproblematiek in Groningen en was tevens lid van het Presidium.
- 6.Bedachtzame SGP-afgevaardigde met een onderwijskundige achtergrond. Sprak in de ruim elf jaar dat hij Tweede Kamerlid was dan ook geregeld over onderwijs en was betrokken bij diverse parlementaire initiatieven op dat gebied. Was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer leraar geschiedenis en sectordirecteur op een school en directeur van het Wartburg College, locatie Revius in Rotterdam. Had geruime tijd zitting in zowel de gemeenteraad van Veenendaal als Provinciale Staten van Utrecht. In de Tweede Kamer hield hij zich ook bezig met binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, politie, waterstaat, landbouw, wonen, cultuur en Europese zaken. Belangenbehartiger van de landbouwsector.
- 7.Medeoprichter en voorman van DENK, waarvan hij fractievoorzitter en in 2017 lijsttrekker was. Van september 2012 tot november 2014 maakte hij deel uit van de PvdA-fractie, waarna hij, na een conflict, samen met Selcuk Öztürk een tweemansfractie vormde. Werd in Istanbul geboren en groeide op in Maassluis. Was zelfstandig adviseur publieke sector bij adviesbureau 'Beproefd Recept' en in 2008-2012, maart-juli 2018 en maart-december 2022 (tevens) gemeenteraadslid in Rotterdam. Hield zich als Kamerlid onder meer bezig met zorg, buitenlandse zaken, defensie, volksgezondheid, welzijn en sport. Verder was hij voorzitter van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een functie die hij kundig vervulde.
- 8.Harm Beertema (1952) was van 17 juni 2010 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was 34 jaar werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs en vier jaar bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland. De heer Beertema was woordvoerder onderwijs. Hij was eerder Statenlid in Zuid-Holland. In 2024 was hij interim-voorzitter van omroep Ongehoord Nederland.
- 9.Sportminnende politicus van de VVD, waarvoor hij tien jaar in de Tweede Kamer zat. Oprichter en directeur van het Expertisecentrum Onderwijs en Topsport. In 2006-2013 tevens lid van de gemeenteraad van Alkmaar (en sinds 2010 fractievoorzitter). Van september 2022 tot december 2023 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Pleitbezorger van een goed sportklimaat (van breedtesport tot topsport) en van twee uur bewegingsonderwijs op basisscholen. Diende een initiatiefwetsvoorstel in over zwemonderwijs. Sprak ook over verkeersveiligheid, het koninklijk huis, kansspelen en onderwijs.
- 10.Lisa Westerveld (1981) is sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Westerveld was voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond. Verder was zij raadslid in Nijmegen en voorzitter van de commissie democratisering en decentralisering van de Universiteit van Amsterdam. Mevrouw Westerveld houdt zich als Kamerlid bezig met jeugdzorg/GGZ, gehandicaptenbeleid, passend onderwijs, maatschappelijke opvang en vrouwen- en LHBTIQ-rechten.
- 11.Publicist en docent, die ruim twee jaar Tweede Kamerlid voor GroenLinks was. Onafhankelijk denker die 'zonder last' wilde opereren. Was onder meer organisator van debatten, columnist van NRC en programmamanager van het Turkije Instituut en verder docent geschiedenis aan de universiteiten van Rotterdam en Amsterdam. Als Tweede Kamerlid hield hij zich bezig met arbeidsmarkt en werkgelegenheid, pensioenen, beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Keerde zich in de media tegen het sociaal leenstelsel, waarmee GroenLinks eerder had ingestemd, en kreeg met verstoorde verhoudingen in de fractie te maken. Vertrok daarom als Kamerlid.
- 12.Michel Rog (1973) was van 20 september 2012 tot 12 januari 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Daarna was hij van december 2020 tot november 2021 wethouder in Haarlem. Sinds oktober 2024 is bij burgemeester van Bloemendaal. De heer Rog was in 2008-2012 voorzitter van CNV Onderwijs. Daarvoor was hij vakbondsbestuurder en teamleider burgerluchtvaart bij vakbond De Unie en leraar maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Als Kamerlid was hij woordvoerder onderwijs van de CDA-fractie. De heer Rog was voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de parlementaire ondervragingscommissie Ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen.
- 13.In Drenthe geboren christendemocrate, die haar bestuurlijke loopbaan in Groningen begon. Werd al op jonge leeftijd gemeenteraadslid en was later fractievoorzitter. Eerder was zij actief in het CDJA en fractie-assistent en liep zij stage bij een advocaten- en notarissenkantoor. Werkte bij een rechtsbureau van de Studentenorganisatie Groningen en was trainee-redacteur bij de EO-Radio. Kwam in 2017 in de Tweede Kamer en bleef ruim zes jaar lid. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met justitie, asielbeleid, ontwikkelingssamenwerking en preventiebeleid. Voorts was zij enige tijd vicefractievoorzitter en lid van het Presidium. Zette zich opgewekt en betrokken in bij de aanpak van problemen als mensenhandel en drugsmisbruik. In mei-september 2024 was zij tijdelijk wethouder van Woudenberg.
- 14.Onconventieel Tweede Kamerlid voor de SP, waar hij zich gedurende zesenhalf jaar bezig hield met onder meer onderwijs, cultuur, media en jeugdbeleid. Medeverdediger van enkele initiatiefvoorstellen op onderwijsgebied. Was voor hij Kamerlid werd enige jaren werkzaam voor de SP-Tweede Kamerfractie, onder meer als persvoorlichter. Tevens enige jaren raadslid in Amsterdam. Had zitting in de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Strijdbaar lid, dat heldere taal gebruikte en weinig gaf om decorum. Liefhebber van kickboksen en bestuurder van de Vechtsportbond.
- 15.Frank Futselaar (1979) was in de periode 2017-2021 Tweede Kamerlid voor de SP. In 2023 verving hij tijdelijk Jasper van Dijk. Na beleidsmedewerker bij de Europese fractie te zijn geweest was hij onder meer docent politiek en cultuur bij Saxion Hogeschool. Was voorts was hij lid van Provinciale Staten van Overijssel en gemeenteraadslid in Zwolle. Als Kamerlid hield de heer Futselaar zich onder meer bezig met natuur, buitenlandse zaken en defensie.
- 16.Paul van Meenen (1956) is sinds 13 juni 2023 fractievoorzitter van de D66-Eerste Kamerfractie. Daarvoor was hij van 20 september 2012 tot 7 juni 2023 lid van de Tweede Kamer. Hij was eerder bestuursvoorzitter van een groep van tien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Den Haag. Daarvoor was de heer Van Meenen leraar wiskunde en rector. Hij was verder fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Leiden. Hij was onderwijswoordvoerder van zijn fractie en hield zich ook bezig met kinderopvang. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid en lid van het Presidium.
- 17.Ingrid van Engelshoven (1966) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte III. Zij was van 23 maart tot 26 oktober 2017 Tweede Kamerlid voor D66. In 2007-2013 was zij voorzitter van D66 en in 2010-2017 wethouder van onder meer onderwijs in Den Haag. Mevrouw Van Engelshoven was directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) en partner bij adviesbureau Dröge & Van Drimmelen. Eerder was zij onder meer secretaris van de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer.
- 18.Arie Slob (1961) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet-Rutte III. Hij was van 14 februari 2001 tot 23 mei 2002 en van 19 november 2002 tot 2 december 2015 Tweede Kamerlid, aanvankelijk voor het GPV en na de fusie met de RPF voor de ChristenUnie. Van 14 mei 2011 tot 10 november 2015 was de heer Slob politiek leider van zijn partij en in 2007-2010 en 2011-2015 fractievoorzitter. Behalve met algemene politieke onderwerpen hield hij zich als Kamerlid bezig met onder andere onderwijs, binnenlands bestuur en financiën. De heer Slob was eerder projectleider bij een schoolbegeleidingsdienst en gemeenteraadslid in Zwolle. In 2016-2017 was hij directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.