Besluit 2017/1138 - Standpunt EU tijdens de eerste vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik, met betrekking tot de aanneming van de vereiste inhoud van de verklaring als bedoeld in artikel 3, lid 12, van het Verdrag en van de richtlijnen als bedoeld in artikel 8, leden 8 en 9, van het Verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 27 juni 2017 gepubliceerd en is op 19 juni 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2017/1138 van de Raad van 19 juni 2017 inzake het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de eerste vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik, met betrekking tot de aanneming van de vereiste inhoud van de verklaring als bedoeld in artikel 3, lid 12, van het Verdrag en van de richtlijnen als bedoeld in artikel 8, leden 8 en 9, van het Verdrag

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2017/1138 of 19 June 2017 on the position to be taken on behalf of the European Union at the first meeting of the Conference of the Parties of the Minamata Convention on Mercury as regards the adoption of the required content of the certification referred to in Article 3(12) of the Convention and of the guidance referred to in Article 8(8) and (9) of the Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2017/1138
Origineel voorstel COM(2016)3 NLEN
Celex-nummer i 32017D1138

3.

Key dates

Document 19-06-2017; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 27-06-2017; PB L 164 p. 56-58
Inwerkingtreding 19-06-2017; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

27.6.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 164/56

 

BESLUIT (EU) 2017/1138 VAN DE RAAD

van 19 juni 2017

inzake het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de eerste vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik, met betrekking tot de aanneming van de vereiste inhoud van de verklaring als bedoeld in artikel 3, lid 12, van het Verdrag en van de richtlijnen als bedoeld in artikel 8, leden 8 en 9, van het Verdrag

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 11 mei 2017 is bij Besluit (EU) 2017/939 van de Raad (1) het Verdrag van Minamata inzake kwik (2) namens de Europese Unie ondertekend.

 

(2)

Het Verdrag treedt in werking op 16 augustus 2017. De eerste vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag (de „COP1”) wordt van 24 tot en met 29 september 2017 in Genève gehouden. Gezien deze omstandigheden moet de Unie het standpunt bepalen dat tijdens de COP1 moet worden ingenomen.

 

(3)

Artikel 3, lid 8, van het Verdrag bepaalt dat partijen die kwik willen invoeren uit een staat die geen partij is, die import alleen mogen toestaan op voorwaarde dat de staat die geen partij is een verklaring heeft overgelegd dat het kwik niet afkomstig is uit primaire kwikmijnbouw, noch overtollig kwik is dat overblijft na de ontmanteling van chloor-alkalifaciliteiten (de „verklaring”).

 

(4)

Artikel 3, lid 12, van het Verdrag voorziet in de aanneming van de vereiste inhoud van de verklaring door de COP1. Deze vereiste inhoud van de verklaring zal derhalve rechtsgevolg hebben.

 

(5)

Verordening (EU) 2017/852 van het Europees Parlement en de Raad (3), voldoet aan de bepalingen van artikel 3, lid 8, van het Verdrag, zoals aangevuld door de voorgestelde vereiste inhoud van de verklaring.

 

(6)

Op grond van artikel 8, lid 4, van het Verdrag moeten de partijen ervoor zorgen dat nieuwe puntbronnen die vallen onder de in bijlage D vermelde broncategorieën, gebruikmaken van de beste beschikbare technieken en de beste milieupraktijken om emissies van kwik en kwikverbindingen in de atmosfeer te beheersen en, waar mogelijk, te verminderen.

 

(7)

In artikel 8, lid 5, van het Verdrag wordt bepaald dat de partijen emissies van kwik en kwikverbindingen uit bestaande puntbronnen die onder de in bijlage D vermelde broncategorieën vallen, moeten beheersen en, waar mogelijk, verminderen, door één of meer van de volgende maatregelen toe te passen: het gebruik van de beste beschikbare technieken en beste milieupraktijken, het vaststellen van gekwantificeerde doelstellingen of emissiegrenswaarden, en daarmee een beheersingsstrategie voor meerdere vervuilende stoffen en/of alternatieve maatregelen vaststellen.

 

(8)

Op grond van artikel 8, lid 7, van het Verdrag moeten de partijen een inventaris opstellen en bijhouden van emissies van kwik en kwikverbindingen in de atmosfeer.

 

(9)

Bij artikel 8, lid 8, van het Verdrag wordt bepaald dat de COP1 richtlijnen zal aannemen inzake de beste beschikbare technieken en de beste milieupraktijken, rekening houdend met verschillen tussen nieuwe en bestaande bronnen en met de noodzaak om effecten op alle milieucompartimenten te minimaliseren, alsook richtlijnen aan te nemen voor de ondersteuning van de partijen bij het voldoen aan hun verplichtingen op grond van artikel 8, lid 5, en in het bijzonder bij het bepalen van doelstellingen en het vaststellen van emissiegrenswaarden.

 

(10)

Artikel 8, lid 9, van het Verdrag voorziet in de aanneming, zo snel als praktisch mogelijk is, door de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.