Make Tax Fair Again!, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 22 september 2019
kalender
deBalie
datum 12 februari 2017 20:00 - 22:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie. Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen M.J. (Martin) van Rooijen†i, V.A. (Ed) Groot†i, A.Z. (Arnold) Merkies†i, H. (Henk) Nijboer†i, S.P.R.A. (Steven) van Weyenberg†i, T.M.T. (Tom) van der Lee†i e.a.
organisatie De Balie†i

Nederland is een welvarend land, maar ook hier groeit de ongelijkheid. Waar bij de ťťn de blauwe envelop continu op de mat valt, hebben de LuxLeaks en Panama Papers laten zien hoe gemakkelijk en grootschalig belastingontwijking door de rijken en grote multinationals is. Politici maken zich in de aanloop naar de Nederlandse verkiezingen zorgen om de tegenstellingen en polarisatie in de samenleving. Maar hangen die niet samen met de groeiende ongelijkheid, mede door nationale en internationale belastingpolitiek?

Hoe staat het eigenlijk met de internationale aanpak van belastingontwijking en wat is de rol van Nederland daarin? Er worden nu toch mondiaal en door de Europese Unie maatregelen genomen om belastingontwijking aan te pakken? Maar tegelijkertijd zijn Europese lidstaten verwikkeld in een alsmaar fellere strijd om met een zo laag mogelijk belastingtarief multinationals aan te trekken. Een rapport van Oxfam in december plaatst Nederland zelfs als derde belastingparadijs in de wereld, na Bermuda en de Kaaijman Eilanden. Een strijd om de voordeligste belastingen, maar wie zijn de winnaars en verliezers?

Op 12 februari organiseren De Balie en TaxJusticeNL het verkiezingsdebat over eerlijke belastingen en zullen politici met elkaar in debat gaan over hun visie op een eerlijk belastingstelsel en hoe ze dit willen verwezenlijken. Waarom wil de belastingdienst ons geld zo graag hebben,

maar dat van Starbucks niet? En is de belastingdruk wel eerlijk verdeeld onder alle groepen in Nederland? Een debat over belastingwedlopen, de Panama Papers, en ongelijkheid in Nederland.

Met o.a Martin van Rooijen (50Plus), Arnold Merkies (SP), Ed Groot(PvdA) en Tom van der Lee (GroenLinks) en econoom Esther van Rijswijk als moderator.

Wil je aanwezig zijn bij dit evenement? Meld je dan snel aan via deze link


Inhoudsopgave

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg†i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...