Blij met het doorstroomrecht voor alle vmbo-t scholieren

Met dank overgenomen van J.G.P. (Joyce) Vermue i, gepubliceerd op woensdag 11 januari 2017.

Gelijke kansen voor alle kinderen, dat wil ik. Dat betekent dat een vmbo-leerling die naar de havo wil, daar volop kansen voor moet krijgen. En dus geen overbodige drempels, die ook nog eens van school tot school verschillen. Daarom pleitte ik eerder voor een ‘doorstroomrecht’ voor alle vmbo-t scholieren. Gelukkig steunde een meerderheid van de Tweede Kamer mijn plannen, zodat de staatssecretaris vandaag met een voorstel moest komen over de manier waarop dit uitgevoerd zou worden.

Havo scholieren mogen zonder aanvullende voorwaarden naar het vwo. Voor vmbo’ers gelden er echter wel extra eisen voordat zij naar de havo mogen. Scholen hebben met elkaar een cijfergemiddelde van een 6,8 afgesproken die leerlingen met een vmbo-t diploma moeten behalen voor de overstap naar de havo. Dit betekent niet alleen een extra drempel voor deze scholieren, maar scholen gaan hier ook willekeurig mee om. Door het hele land hanteren en interpreteren de scholen de afspraken die ze samen gemaakt hebben verschillend. Daar moet een einde aan komen. Daarom diende ik mijn plannen in voor een doorstroomrecht van vmbo naar havo.

Op mijn voorstellen kwamen wisselende reacties van de scholen. ‘We doen het toch niet voor niks, die drempels?’ en ‘We willen de kans op uitval op een hoger onderwijsniveau zo laag mogelijk houden.’ Ik vraag me alleen af voor wie ze de kans op uitval zo laag mogelijk willen houden. Doen ze dit voor de scholier, of doen ze dit voor de rendementscijfers van de school bij de inspectie? Ook de VO-raad, de vertegenwoordiger van de scholen, maakte weer bekend geen voorstander te zijn van een onvoorwaardelijk doorstroomrecht. De VO-raad wil graag dat er wordt gekeken of kinderen wel een reële kans van slagen hebben als ze doorstromen naar de havo. Bij de PvdA verstaan we echter iets anders onder reële kansen en een eerlijke overgang: een diploma dat past bij de capaciteiten en ambities van scholieren, waarmee ze hun dromen kunnen waarmaken. Geen willekeur en overbodige drempels.

Gelukkig ontving ik juist van ouders en scholieren heel veel steun voor mijn plannen. Zoals de vader die mij mailde dat zijn dochter voor elk vak minimaal een 7 moet staan. Haar droom, om docent Duits te worden, kan ze niet verwezenlijken via het mbo, omdat daar geen Duits wordt aangeboden. Voor haar kan het doorstroomrecht niet snel genoeg een feit zijn. Daarom ben ik blij dat het er nu eindelijk gaat komen.

Natuurlijk moet het niveau van vmbo-t naar havo op elkaar aansluiten om de overstap te kunnen maken. De kwaliteit van het onderwijs en de waarde van de havo moeten namelijk altijd gewaarborgd zijn. Daarom moeten een leerling die van het vmbo naar de havo wil, tijdelijk verplicht een extra vak volgen. Daarnaast moet de school, samen met de leerling en ouders goed kijken naar de motivatie en uitdagingen waar aan gewerkt moet worden. Maar zo komt er een einde aan willekeurige, overbodige drempels die scholieren kansen ontnemen en kunnen vmbo’ers hun talenten verder ontwikkelen op de havo als zij dat willen.