Verslag van een schriftelijk overleg inzake de stand van zaken van toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. J toegevoegd aan wetsvoorstel 34550 VI - Vaststelling begroting Veiligheid en Justitie 2017.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017; Verslag van een schriftelijk overleg inzake de stand van zaken van toezeggingen
Document­datum 05-01-2017
Publicatie­datum 05-01-2017
Nummer KST34550VIJ
Kenmerk 34550 VI, nr. J
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 550 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017

J VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 23 december 2016

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 8 maart en 15 juli 2016 een brief gestuurd aan de Minister van Veiligheid en Justitie inzake de halfjaarlijkse stand van zaken van toezeggingen die aan de Kamer zijn gedaan. De Minister heeft op 21 december 2016 gereageerd.

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk

overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, Van Dooren

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Veiligheid en Justitie

Den Haag, 8 maart 2016

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 januari 2016 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 juli 2016 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vk26ck723rjx&ministerie=vijlkjb77hxb

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vk26df40l3eo&ministerie=vijlkjb77hxb

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 29 april 2016 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is vestreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Broekers-Knol

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Veiligheid en Justitie

Den Haag, 15 juli 2016

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 juli 2016 is verstreken. Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2017 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vk5rhpe8c2bg&ministerie=vijlkjb77hxb

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vk5rhq09ym6b&ministerie=vijlkjb77hxb

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 26 augustus 2016 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is vestreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Broekers-Knol

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2017

Met deze brief reageer ik op uw brieven van 8 maart en 15 juli jl. In de bijlage van deze brief treft u de stand van zaken van de door mij en mijn ambtsvoorgangers gedane toezeggingen aan uw Kamer. Bij enkele toezeggingen verzoek ik u, gezien de tijd die de uitvoering vereist, de rappeldatum te verzetten. Ik hoop uw lijst van openstaande toezeggingen hiermee te kunnen opschonen.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Toezegging

Kamerstuk

Datum

Omschrijving

Voortgangsinformatie

Toezeggingen nieuwe definities (T00476)

26 671/30 036

30-mei-06

Minister Donner zegt toe bij de herziening van het Wetboek van Strafvordering te zullen bekijken of daar definities in moeten worden opgenomen voor termen als «gegevens» en «geautomatiseerd werk»

Dit onderwerp zal worden betrokken bij het Wetgevingsprogramma Versterking Prestaties Strafrechtketen. Op dit moment is de modernisering van het Wetboek van Strafvordering gaande. Ik zou u willen verzoeken eind 2018 opnieuw te rappelleren op deze toezegging.

Toezegging codering gegevens (T00498)

30 164/30 327

3-jul-07

De Minister van Justitie zegt toe in discussie te gaan over de manier waarbij het inzicht in de waarde van de gegevens wordt vergroot door het daaraan toekennen van een kwalificatie en codering

Deze toezegging en de toezeggingen met nummer T00499 en T00502 zijn gedaan tijdens de behandeling van het voorstel van wet politiegegevens (Wpg). Deze wet is inmiddels negen jaar van kracht en met de aan uw Kamer gezonden evaluatie alweer toe aan heroverweging. In de kabinetsreactie van 23 juni jl. (TK 33 842, nr. 2) wordt uiteengezet hoe de Wpg en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens zouden moeten worden herzien en eventueel samengevoegd tot één overkoepelende «privacywet». De evaluatierapporten en de kabinetsreactie daarop zijn in juni toegezonden aan beide Kamers. Ik zou uw Kamer willen voorstellen de toezegging af te voeren en te zijner tijd een debat te voeren over een nieuwe systematiek voor de regelgeving rond het gebruik en de bescherming van politiële, justitiële en strafvorderlijke gegevens. Tot herziening van Wpg en Wjsg kan worden overgegaan zodra de Richtlijn (EU) 2016/680 i inzake gegevensbescherming opsporing en vervolging in de Nederlandse wetgeving is geïmplementeerd

Toezegging Rubricering politiegegevens (T00499)

30 164/30 327

3-jul-07

De Minister van Justitie zegt toe de Kamer te informeren over de toepassing van de wet op de punten waar in het debat sprake van was. De Minister van Justitie zegt de Kamer bovendien een brief toe waarin hij zal ingaan op de rubricering.

ibid. T00498

Toezegging Themaverwerking (T00502)

30 164/30 327

3-jul-07

De Minister van Justitie zegt toe de Kamer inzicht te geven in de mate waarin de themaverwerking wordt toegepast. De Minister zal nog nader bepalen in welk onderdeel van de verantwoordingsstukken dit een plaats krijgt.

ibid. T00498

Toezegging Rechtspositie jeugdigen bij toepassing vrijheidsbenemende maatregelen (T00969)

30 664

16-dec-07

De Minister van Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van de motie Quik-Schuijt c.s., toe dat voor de lacunes in de rechtspositieregelingen van jeugdigen een aanvullende regeling zal worden getroffen. Daarbij zal aansluiting worden gezocht bij de beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen in afwachting van de harmonisatie van de rechtspositieregeling in de gesloten jeugdzorg, de BOPZ en de LVG, zoals reeds toegezegd in de motie Çörüz in de Tweede Kamer.

In de brief van de Minister van VWS, mede namens de Staatssecretaris van VWS en de Minister en Staatssecretaris van VenJ, van 7 juli jl. aan de Tweede Kamer, Kamerstukken II, 2015/16, 25 424, nr. 323, wordt gereageerd op aanbevelingen die ZonMw heeft gedaan over de harmonisatie van rechtsposities van personen in gedwongen zorg. Kortheidshalve verwijs ik naar de inhoud van die brief (bij u bekend onder griffienummer 156145). Daarin wordt onder andere vermeld dat de aanbeveling van ZonMw om de rechtspositie van jeugdigen in gesloten instellingen te harmoniseren en daarvoor één wet op te stellen, door het kabinet is overgenomen. De Staatssecretaris van VWS en de Staatssecretaris van VenJ zijn gestart met de voorbereidingen voor een gezamenlijke rechtspositiewet, gericht op een pedagogisch behandelklimaat, voor de jeugdigen die in een gesloten instelling verblijven. Naar verwachting zal het wetsvoorstel zomer 2018 bij de Tweede Kamer worden ingediend. Ik verzoek u de toezegging hiermee af te doen en stel voor het debat te zijner tijd met uw Kamer bij de behandeling van het wetsvoorstel te voeren.

Toezegging Bij de evaluatie te betrekken aspecten (T01075)

31 352

2-nov-09

De Minister van Justitie, de heer Hirsch Ballin, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Broekers-Knol, toe bij de evaluatie van de bestuurlijke lus te zullen kijken naar mogelijke negatieve gevolgen van het wetsvoorstel, te weten dat de rechter teveel op de stoel van het bestuur gaat zitten, dat de lus herhaaldelijk wordt toegepast en dat bestuurlijke luiheid bevorderd zou kunnen worden.

Ik heb de Raad van State is om advies gevraagd. Ik verwacht u eind 2016 een reactie op het advies te kunnen sturen.

Toezegging Evaluatie van de wet (T01211)

31 831

15-jun-10

De Minister voor Jeugd en Gezin, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Dupuis, toe de wet- die geen evaluatiebepaling bevat - binnen een termijn van 5 jaar te evalueren

Het onderzoek is 1 juli 2016 gestart. Het streven is om de evaluatie vóór 1 juni 2017 aan uw Kamer aan te bieden. Ik verzoek u de rappeldatum naar de zomer te verplaatsen.

Toezegging Bijhouden van effecten/ consequenties niet tijdige betaling (T01227)

31 758

28-sep-10

De Minister van Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Broekers-Knol, toe de effecten/consequenties van niet-tijdige betaling bij te zullen houden. In de eveneens toegezegde evaluatie zal hier ook op in worden gegaan

Het evaluatierapport zal naar verwachting begin 2017 aan de Eerste Kamer worden aangeboden.

Toezegging De regering zegt toe bij de evaluatie van de BES-eilanden in het Nederlandse staatsbestel en bij de beoordeling of de LGO-status behouden moet blijven ook de vreemdelingenwetgeving te betrekken (T01235)

32 282

28-sep-10

De Minister van Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik, toe bij de evaluatie van de BES-eilanden in het Nederlandse staatsbestel en bij de beoordeling of de LGO-status behouden moet blijven ook de vreemdelingenwetgeving te betrekken.

Ik heb het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) verzocht om in 2017 een evaluatie van de WTU-BES en lagere regelgeving uit te voeren. Ik zal u over de uitkomsten van dit onderzoek berichten. Ik zou u willen verzoeken de datum voor een volgend rappel op deze toezegging naar eind 2017 te verplaatsen.

Toezegging Evaluatie wetsvoorstel bestuur en toezicht (T01388)

31 763

24-mei-11

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Franken, Kneppers, Vliegenthart en Tan toe de werking van het hele wetsvoorstel, inclusief de amendementen, over drie jaar te evalueren. De werking van het reparatievoorstel zal ook worden meegenomen in de evaluatie. De Minister zegt later de Kamer (tijdens de behandeling van de reparatiewet bestuur en toezicht (32 873) toe om in de evaluatie nog aandacht te schenken aan de vraag of de regeling van aansprakelijkheid van nietig benoemde bestuurders - hetzij op grond van 6:162 BW of 6:248 lid 7 BW - naar behoren werkt.

Naar verwachting wordt het evaluatierapport vóór de zomer van 2017 opgeleverd. Daarna zal het onderzoek met een kabinetsreactie aan de Eerste Kamer gestuurd worden. Ik zou u willen verzoeken de rappeldatum bij deze toezegging naar de tweede helft van 2017 te verplaatsen.

Toezegging Evaluatie opleggen taakstraffen (T01429)

32 169

8-nov-11

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), toe om de vraag of de taakstraf een bijkomende straf zou moeten worden bij de evaluatie van het wetsvoorstel te betrekken.

Het onderzoek evaluatie wetswijziging taakstraffen in opdracht van het WODC loopt op dit moment. Ik zal uw Kamer zal over uitkomsten in de tweede helft van 2017 informeren. Ik zou u willen verzoeken de rappeldatum op deze toezegging naar eind 2017 te verplaatsen.

Toezegging Evaluatie wetsvoorstel DNA-verwantschap onderzoek (T01437)

32 168

15-nov-11

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van het lid Schrijver (PvdA), toe dat hij het wetsvoorstel over vier jaar zal evalueren.

Ik ben voornemens de wet in 2017 te evalueren en tref hiertoe voorbereidingen. Ik verzoek u de rappeldatum te verzetten naar eind 2017.

Toezegging Gelijktijdige evaluatie Voorwaardelijke veroordeling en voorwaardelijke invrijheidstelling en Rechterlijk gebieds- of contactverbod (T01510)

32 551/32 319

8-nov-11

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer Mr. F. Teeven zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Broekers-Knol (VVD), toe dat hij de evaluaties van bovengenoemde wetten gelijktijdig zal uitvoeren. Indien er na de aan de Tweede Kamer toegezegde termijn van drie jaar nog geen volledige evaluatie kan zijn, zal de regering de Kamer hierover berichten

Het WODC zal de wet in 2017 evalueren. Naar verwachting kan ik u in 2018 nader informeren aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie. Ik zou u willen verzoeken de rappeldatum op deze toezegging te verzetten naar eind 2018.

Toezegging Evaluatie van de Politiewet 2012 binnen 3 jaar op vier punten (T01538)

30 880/32 822

3-jul-12

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van opmerkingen van alle woordvoerders, toe om binnen drie jaar na inwerkingtreding van de nieuwe Politiewet de volgende punten te evalueren: de constructie van de politie als aparte rechtspersoon (inclusief de risico's van justitiële oriëntatie en van verzelfstandiging van de politie), de positie van de korpschef op grond van artikel 27, de rol van de regioburgemeester en de regio Oost-Nederland. Ten aanzien van de regio Oost-Nederland zegt de Minister toe in te grijpen in de regio Oost als uit de evaluatie blijkt dat daarvoor aanleiding is en bij de evaluatie rekening te houden met de ervaringen van burgers over de lokale inbedding van de politie. De Minister zegde tijdens het debat over de wijziging van de politiewet (33.368) aan de leden De Graaf, Koole en Strik tevens toe om in de evaluatie ook de aanwijzingsbevoegdheid van de Minister richting de korpschef en de kritiekpunten van met name de Raad van State op de rechtspersoonlijkheid, mee te nemen. De Minister zegde aan het lid Koole ook toe dat het technisch mogelijk is om na de evaluatie van de rechtspersoonlijkheid af te stappen.

Op 28 september 2015 heeft mijn ambtsvoorganger u het eerste rapport van de commissie Evaluatie Politiewet aan de Eerste Kamer aangeboden (Kamerstukken 30 880, V). Ik acht de toezegging daarmee gestand gedaan.

Toezegging Voorhang AMvB ex artikelen 30 en 36 Pw (T01638)

33 368

18-dec-12

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Hoekstra en De Graaf, toe de AMvB's ex artikelen 30 en 36 Pw voor te hangen bij de Kamer.

De AMvB ex artikel 36 Politiewet 2012 is bij brief van 19 juli 2012 (Kamerstukken 30 880, nr. 73) reeds voorgehangen en op 1 januari 2013 in werking getreden. De AMvB ex artikel 30 Politiewet 2012 is bij brief van 14 november 2014 voorgehangen. Ik acht de toezegging daarmee gestand gedaan.

Toezegging Rechtsbescherming centraal stellen in evaluatie relativiteitsvereiste (art. 8:69a Awb), alsmede evalueren artikel 6:22 Awb (T01659)

32 450

11-dec-12

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden De Boer en Lokin-Sassen, toe in de reeds toegezegde evaluatie van het relativiteitsvereiste (art. 8:69a Awb) de rechtsbescherming centraal te stellen en ook artikel 6:22 Awb te evalueren.

Het evaluatierapport en kabinetsstandpunt zal eind 2016 aan de Eerste Kamer worden aangeboden.

Toezegging Uiterlijk eind 2013 handleiding gereed voor omgang met verzoeken tot nadeelcompensatie (T01662)

32 621

29-jan-13

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Broekers-Knol en Lokin-Sassen, toe om samen met de Minister van BZK deskundigen te benoemen die nog in 2013 in goed overleg een breed gedragen handleiding zullen maken voor de omgang met verzoeken tot nadeelcompensatie.

Een werkgroep van bedrijfsleven, accountants, wetenschap en overheden werkt aan een handleiding. Ik verwacht u in het voorjaar van 2017 nader te kunnen berichten.

Toezegging Aanhouden inwerkingtreding artikel 21 en meenemen ontwikkeling samenwerking cbo's in evaluatie (T01675)

31 766

5-mrt-13

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Duthler (VVD) en Scholten (D66), toe om de inwerkingtreding van artikel 21 (over verplichte samenwerking tussen cbo's) als delegatiegrondslag aan te houden, totdat de evaluatie over drie jaar is verschenen of zo veel eerder als er signalen komen uit Brussel waardoor de samenwerking tussen de cbo's anders zou moeten worden beoordeeld. Naar aanleiding van de evaluatie en/of signalen uit Brussel, zal de Staatssecretaris bezien of het nodig is om de delegatiegrondslag alsnog uit te werken. De samenwerking tussen cbo's, zoals die zich heeft ontwikkeld, zal worden betrokken bij de toegezegde evaluatie over drie jaar.

De toezegging is gestand gedaan in het wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn collectief beheer. In de richtlijn is opgenomen om geen gebruik te maken van de verplichting tot nadere samenwerking in artikel 21.

Toezegging Onderzoek naar overzichtelijkheid en toepasbaarheid van openbare orderecht (T01924)

33 112

13-mei-14

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Knip (VVD) en Witteveen (PvdA), toe dat hij een onderzoek laat starten naar het openbare orderecht, waarbij de overzichtelijkheid en de toepasbaarheid daarvan zullen worden onderzocht. De Minister zal de Kamer informeren zodra het onderzoek van start gaat en zal de Kamer ook informeren over de resultaten en over het standpunt van het kabinet daaromtrent.

Het onderzoeksrapport wordt in 2016 opgeleverd. Ik verwacht u het rapport, vergezeld van een beleidsreactie, begin 2017 te kunnen aanbieden.

Toezegging Monitoren en mogelijk evalueren van de insluitingsfouillering (T01925)

33 112

13-mei-14

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Hoekstra (CDA), toe dat hij de bevoegdheid tot insluitingsfouillering zal monitoren en afhankelijk van de aantallen ook evalueren.

De evaluatie zal naar verwachting in 2017 worden afgerond; hierna zal ik uw Kamer berichten. Ik zou u willen verzoeken de rappeldatum naar eind 2017 te verzetten.

Toezegging De positie van de babs en de omgang met signalen van huwelijksdwang betrekken bij pilots met elektronisch aangifte doen van trouwen (T02002)

32 444

30-sep-14

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Ter Horst (PvdA) en De Boer (GroenLinks), toe om de positie van de bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand alsmede de manier waarop wordt omgegaan met signalen van huwelijksdwang of gedwongen huwelijken, nadrukkelijk mee te nemen in de pilots met het elektronisch aangifte doen van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Bij de pilot digitale huwelijksaangifte, die de gemeente Den Bosch begin 2016 heeft uitgevoerd, is het punt van de dwanghuwelijken betrokken. Uit de externe evaluatie daarvan is gebleken dat hier geen bijzondere problemen te verwachten waren, omdat er altijd een baliemoment kan worden geschapen om de al dan niet vrijwilligheid van een huwelijk(aangifte) te toetsen. Dat is ook beknopt weergegeven in de toelichting bij het koninklijk besluit, waarmee de digitale huwelijksaangifte per 1 juli jl. is ingevoerd. Ik acht hiermee de toezegging gestand gedaan.

Toezegging Periodiek Kamer informeren over monitoren gefaseerde invoering (T02003)

32 444

30-sep-14

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Reynaers (PVV), Gerkens (SP) en De Graaf (D66), toe periodiek de Kamer te informeren over het monitoren hoe het gaat met de gefaseerde invoering van de wet, waarbij onder andere zal worden bekeken welke regie de VNG op zich neemt en zal worden genotificeerd wanneer delen van de wet in werking treden

De gemeente Den Bosch heeft inmiddels pilots afgerond m.b.t. de digitale overlijdensaangifte en de digitale huwelijksaangifte. Beide zijn met succes extern geëvalueerd. Dit heeft geleid tot invoering van de digitale overlijdensaangifte per 01-07-2015 en de digitale huwelijksaangifte per 01-07-2016 (naar keuze van gemeenten). Gelet op de voortrekkersrol van Den Bosch en de samenstelling van de klankbordgroep (waar de VNG deel van uit maakte) waarmee de pilots zijn begeleid, bleek er geen behoefte aan een separate regierol van de VNG. Momenteel is in Den Bosch nog een pilot gaande m.b.t. de digitale geboorteaangifte. Deze pilot zal naar verwachting in het voorjaar van 2017 worden afgerond. Ik acht mijn toezegging aan uw Kamer hiermee gestand gedaan.

Toezegging Aanwijzing aan het openbaar ministerie waarin het begrip «ernstig vermoeden» in de zin van artikel 11a Opiumwet wordt ingekleurd (T02004)

32 842

4-nov-14

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Hoekstra (CDA), toe dat in een aanwijzing aan het openbaar ministerie wordt opgenomen wat volgens de wetgever onder het begrip «ernstige reden om te vermoeden» in de zin van het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet wordt verstaan.

De toezegging is gestand gedaan in de Aanwijzing Opiumwet (2015). Onder onderdeel 2.3 Opspoings- en vervolgingsbeleid is ingegaan op het begrip «ernstige reden om te vermoeden».

Toezegging Monitoren aantallen zaken op grond van artikel 11a Opiumwet (T2005)

32 842

4-nov-14

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Ter Horst (PvdA), toe dat in de jaarlijkse rapportage over de drugsaanpak wordt gemonitord hoeveel zaken er op grond van het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet zijn geweest.

Aan de toezegging is gestand gedaan in de Nationale Drug Monitor (p. 334) welke 9 november 2016 aan uw Kamer is gezonden.

Toezegging toezending brief over de stand van zaken met betrekking tot de ratificatie van drie protocollen (T02051)

34 000 VI

13-jan-15

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik (GroenLinks), toe de Kamer een brief te sturen over de stand van zaken met betrekking tot de ratificatie van een drietal facultatieve protocollen bij het VN-Verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten, het VN-Kinderrechtenverdrag en het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

Een voorstel betrekking tot ratificatie dient in een Rijksministerraad te worden besproken. Ik ben voornemens het onderwerp met mijn collegae van SZW en BZ te agenderen voor de eerst volgende vergadering.

Toezegging Bevorderen opnemen in de richtsnoeren van het College bescherming persoonsgegevens van een minimale bewaartermijn van gemelde datalekken van een jaar (T02105)

33 662

26-mei-15

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Gerkens (SP) en Franken (CDA), toe dat hij in een gesprek met het College bescherming persoonsgegevens, onder de nieuwe wet de Autoriteit persoonsgegevens geheten, de wens zal overbrengen om in de richtsnoeren in ontwikkeling vast te leggen dat de bewaartermijn van het overzicht dat een verantwoordelijke moet bijhouden van de gemelde datalekken minimaal een jaar zou moeten zijn.

De toezegging is gestand gedaan bij brief van 12 januari 2016.

Toezegging Brede bekendheid aan en voorlichting over de nieuwe wet (doen) geven) (T02106)

33 662

26-mei-15

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Gerkens (SP), toe dat brede bekendheid aan en voorlichting over de nieuwe wet zullen worden gegeven, hetzij direct vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie, hetzij vanuit het College bescherming persoonsgegevens (Cbp), onder de nieuwe wet de Autoriteit persoonsgegevens geheten. De Staatssecretaris zal bevorderen dat het CBP in zijn communicatie zal wijzen op zijn eigen rol en op implementatieprogramma's voor het midden- en kleinbedrijf.

De toezegging is in juni 2016 gestand gedaan door middel van een campagne op www.rijksoverheid.nl en de website van Autoriteit persoonsgegevens.

Toezegging Onderbouwing effectiviteit en noodzaak bewaarplicht telecommunicatiegegevens (T02111)

31 145

17-mrt-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een aantal vragen en opmerkingen van de leden Duthler (VVD), ter Horst (PvdA), Koole (PvdA), Franken (CDA), Strik (GroenLinks) en Gerkens (SP) toe bij de onderbouwing van de wetswijziging bewaarplicht telecommunicatiegegevens de effectiviteit en noodzaak van de bewaarplicht nader uit te werken.

Deze toezegging is gestand gedaan in paragraaf 4 van de memorie van toelichting bij de Wet Aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens (34 537).

Toezegging Informeren over verlagen huurlasten Raad voor Rechtspraak (T02281)

34 300 VI

15-dec-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Beuving (PvdA), toe de Kamer te informeren over de afspraken met de Raad voor de rechtspraak met betrekking tot het budget van de Raad van de Rechtspraak en daarmee de verlaging van de huurkosten.

Ik heb u in de begroting voor VenJ 2017, het begrotingsvoorstel voor de Rechtspraak 2017 en per brief van 20 september 2016 geïnformeerd over de prijsonderhandelingen met de rechtspraak. Ik acht mijn toezegging aan uw Kamer hiermee gestand gedaan.

Toezegging informeren over uitkomsten van diverse onderzoeken en de prijsonderhandelingen (T02282)

34 300 VI

22-dec-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Engels (D66), toe bij de komende Voorjaarsnota in het voorjaar van 2016 verslag te doen van de uitkomsten van diverse onderzoeken en de prijsonderhandelingen, en aangeven wat de budgettaire gevolgen daarvan zijn.

Over de uitkomsten van de diverse onderzoeken en de prijsonderhandelingen heb ik u bij de begroting van 2017 geïnformeerd. Ik acht mijn toezegging aan uw Kamer hiermee gestand gedaan.

Toezegging Veranderproces Departement Veiligheid en Justitie (T02283)

34 300 VI

15-dec-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Engels (D66), toe de Kamer een rapportage over het veranderingsproces binnen zijn departement toe te sturen.

Ik heb u bericht in de begroting van VenJ 2017 (zie p. 235 en verder). Ik acht mijn toezegging aan uw Kamer hiermee gestand gedaan.

Toezegging Inzicht bieden in consequenties ontvlechting van Veiligheid en Justitie (T02284)

34 300 VI

15-dec-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Engels (D66), toe de Kamer globaal uiteen te zetten wat de consequenties van de motie van de heer Graaf over de voorbereiding van de ontvlechting van veiligheid en Justitie zijn en daarin wordt ook de vraag meegenomen of dit niet in een nieuw regeerakkoord plaats moet vinden.

Ik heb u bij brief van 11 juli 2016 bericht over de mogelijk consequenties. Ik acht mijn toezegging aan uw Kamer hiermee gestand gedaan.

Toezegging Informeren over voortgang ratificatie protocollen sociaal-cultureel verdrag (T02285)

34 300 VI

15-dec-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik (GroenLinks), toe de Kamer een brief te sturen indien ratificatie van het sociaal-cultureel verdrag niet naar voren gehaald kan worden.

Deze toezegging is gelijkluidend aan Toezegging 02051. Ik stel u voor om deze toezegging af te voeren en u bij de andere toezegging te informeren over de voortgang.

Toezegging Mijlpalenplanningen, voorjaarsrapportages en budgettaire consequenties (T02286)

34 300 VI

15-dec-15

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Bijsterveld (CDA), toe de Kamer tijdig over de mijlpalen voor diverse onderzoeken en projecten en de voorjaarsrapportages en de budgettaire consequenties daarvan te informeren.

Over de uitkomsten van de diverse onderzoeken en de prijsonderhandelingen heb ik u bij de begroting van 2017 geïnformeerd.

Toezegging Evaluatie wet, inclusief bewaartermijn biometrische gegevens, na drie jaar (T01859)

33 192

3-dec-13

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen en opmerkingen van de leden Witteveen (PvdA) en Lokin-Sassen (CDA), toe de wet na drie jaar, in plaats van vijf jaar, te evalueren mede met het oog op eventuele verkorting van de bewaartermijnen van de opslag van biometrische gegevens.

De evaluatie zal naar verwachting in 2017 worden afgerond; hierna zal ik uw Kamer berichten.

Toezegging Evaluatie praktijk bekostiging medisch onderzoek in opvolgende procedures (T02145)

34 088

7-jul-15

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vragen van de leden Schrijver (PvdA) en Strik (GL) toe na een jaar een evaluatie aan de Kamer te doen toekomen van de praktijk van bekostiging, in individuele gevallen, van medisch onderzoek uitgevoerd in opvolgende procedures.

Ik verwacht uw Kamer in het Eerste Kwartaal van 2017 te kunnen berichten over de voortgang.

Toezegging Inzet externe grensbewaking (T02268)

34 166

8-mrt-16

De Minister van Buitenlandse Zaken zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Schaap(VVD), toe dat de regering, i.c. Staatssecretaris Dijkhoff, voor het einde van het Nederlands EU-voorzitterschap de kamer zal informeren over hoe zij werkt aan versterking van de bewaking van de Europese buitengrenzen.

De staatsecretaris informeerde u bij brief van 9 mei jl. over de kabinetsreactie op het Commissievoorstel Raadsbesluit aanbeveling artikel 29 Schengengrenscode. Ik acht de toezegging hiermee gestand gedaan.

Toezegging Overzicht opstelling Nederlandse regering tegenover de voorstellen over Frontex (T02270)

34 166

8-mrt-16

De Minister van Buitenlandse Zaken zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Backer(D66), toe dat de regering, i.c. Staatssecretaris Dijkhoff, de Kamer zal informeren over de opstelling van de Nederlandse regering tegenover de voorstellen die de laatste jaren zijn gedaan over de opwaardering van Frontex.

De staatsecretaris van VenJ informeerde uw Kamer bij brief van 8 maart 2016 (34 215, Q) over het kabinetsbeleid op dit punt. Ik acht de toezegging hiermee gestand gedaan.

Toezegging Informeren over spreekrecht bij TBS-zittingen (T02309)

34 082

5-apr-16

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Wezel, toe de Kamer te informeren over de resultaten van het onderzoek over het spreekrecht van slachtoffers bij TBS-zittingen.

Ik verwacht uw Kamer voor het Kerstreces 2016 nader te kunnen berichten.

Noot 1

Samenstelling: Kox (SP), Engels (D66), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), (vicevoorzitter), Duthler (VVD), (voorzitter), Ten Hoeve (OSF), Koffeman (PvdD), Strik (GL), Backer (D66), Knip (VVD), Barth (PvdA), Beuving (PvdA), Hoekstra (CDA), Popken (PVV), Schouwenaar (VVD), Schrijver (PvdA), Bikker (CU), Bredenoord (D66), Van Dijk (SGP), Markuszower (PVV), Van Rij (CDA), Rombouts (CDA), Van Weerdenburg (PVV), Wezel (SP) en Van de Ven (VVD).


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.