Brief regering; Verzoek om erkenning van het Bildts onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2017

Deze brief is onder nr. 39 toegevoegd aan wetsvoorstel 34550 VII - Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2017 en dossier 34550 VII - Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2017.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2017 ; Brief regering; Verzoek om erkenning van het Bildts onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden
Document­datum 22-12-2016
Publicatie­datum 22-12-2016
Nummer KST34550VII39
Kenmerk 34550 VII, nr. 39
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 550 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2017

Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente het Bildt heeft in februari per brief verzocht de Bildtse taal toe te voegen aan de lijst van beschermde talen onder hoofdstuk II van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Aanleiding voor dit verzoek is de voorgenomen herindeling per 1 januari 2018 van de Friese gemeenten het Bildt, Franekeradeel en Menameradiel. Het college van burgemeester en wethouders van het Bildt maakt zich zorgen over de positie van het Bildts binnen de nieuw te vormen gemeente Waadhoeke, waar Bildtstaligen een kleine minderheid zullen zijn.

Het verzoek is voor advies voorgelegd aan de Taalunie ter toetsing aan de criteria van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.1 Op basis van het advies heb ik besloten dat het Bildts niet kan worden erkend als een regionale taal of minderheidstaal in de zin van het Europees Handvest. In de bijlage2 treft u ter informatie het advies van de Taalunie en mijn besluit, dat ik aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente het Bildt heb verzonden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Noot 1

In 1999 is afgesproken dat verzoeken om erkenning onder het Handvest voor advies aan de Taalunie worden voorgelegd. Zie: Tweede Kamer, vergaderjaar 1999-2000, Aanhangsel 1053.

Noot 2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.