World Economic Forum, Davos - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 13 augustus 2020
kalender

World Economic Forum, Davos

Davos, Zwitserland

Minister-president Rutte neemt woensdag 18 en donderdag 19 januari 2017 deel aan het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Ook minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Hennis van Defensie en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reizen af naar Davos. Ministers Dijsselbloem en Hennis zijn aanwezig van 18 t/m 19 januari, minister Ploumen van 17 t/m 19 januari. Minister Schippers neemt van 18 t/m 20 januari deel aan het WEF.

Het WEF is een jaarlijkse, internationale bijeenkomst van ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, hoogleraren en journalisten. Het thema van het WEF is dit jaar ‘responsive and responsable leadership’. Tijdens verscheidene bijeenkomsten wordt gesproken over de grote uitdagingen in de wereld en hoe verantwoordelijk leiderschap bij kan dragen aan ontwikkeling en rechtvaardige groei voor iedereen.

De bewindslieden nemen in Davos deel aan verschillende sessies en hebben onder andere ontmoetingen met collega’s, CEO’s en economen.

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van woensdagmiddag 18 tot en met vrijdagochtend 20 januari het World Economic Forum (WEF) in Davos. Zij doet dit in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Koningin Máxima heeft in Davos gesprekken over inclusieve financiering met regerings-vertegenwoordigers van een aantal landen en functionarissen van centrale banken en private instellingen. Vrijdagochtend 20 januari houdt zij een toespraak bij de sessie ‘Financial Inclusion in the Digital Economy’. Deze sessie belicht de rol van ‘big data’ en technologische innovaties in het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. Nog altijd kunnen 2 miljard mensen geen gebruik maken van een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen of pensioenen aldus de Wereld Bank Groep. Inzicht in grote hoeveelheden gegevens, ‘big data’, kan helpen bij het bereiken van deze mensen en technologie kan de toegankelijkheid tot digitaal bankieren vergroten.

Daarnaast bezoekt Koningin Máxima diverse sessies en bijeenkomsten in relatie tot inclusieve financiering. Zo is zij onder meer aanwezig bij een sessie over ‘fintech’ en bij de sessie ‘Finance and Monetary Systems Stewards Meeting’ over de balans tussen positieve resultaten en risico’s van de veranderingen in financiële diensten.

Koningin Máxima is vanwege haar VN-functie sinds januari 2016 op uitnodiging van het WEF lid van de ‘Stewardship Board of the World Economic Forum System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems’. In deze functie vraagt zij aandacht voor inclusieve financiering. Andere experts in dit kader zijn regeringsvertegenwoordigers, vertegenwoordigers van centrale banken en private instellingen.


1.

Meer over...

2.

Meer informatie