Goede opvang voor elke peuter

Met dank overgenomen van K. (Keklik) Yücel i, gepubliceerd op dinsdag 26 april 2016, 10:37.

Iedere ouder wil dat zijn of haar kind een goede start heeft in het leven. Daarom strijdt de PvdA al jaren voor goede en toegankelijke kinderopvang voor ieder kind, ongeacht de situatie thuis. Want de kinderopvang biedt peuters gelijke kansen om samen op te groeien, en al op jonge leeftijd spelenderwijs van elkaar te leren. Om alle peuters een plek op de opvang te bieden, was het nodig om afspraken te maken met gemeentes. En dat is minister Lodewijk Asscher nu gelukt. Het kabinet trekt hier 60 miljoen euro voor uit. Gemeenten kunnen er hierdoor voor zorgen dat peuters die nu nog geen gebruik maken van een voorschoolse voorziening, dit straks wel kunnen doen. Dat is ontzettend goed nieuws.

De PvdA strijdt al jaren voor een goede, betaalbare en toegankelijke kinderopvang voor ieder kind. Met resultaat. Tijdens deze kabinetsperiode is de kinderopvang goedkoper geworden, wordt de pedagogische kwaliteit verbeterd, is het babyverlof voor partnersuitgebreid van twee naar vijf dagen, en nu zorgen we ervoor dat alle peuters naar de opvang kunnen, ook als niet allebei de ouders werken.

Hiermee komt een langgekoesterde wens van de PvdA uit. Het onderscheid tussen werkende en niet-werkende ouders verdwijnt. Zo zorgen we ervoor dat elk kind gelijke kansen krijgt op een goede start in het onderwijs. Ook zorgen we er op deze manier voor dat tweedeling op latere leeftijd zo vroeg mogelijk voorkomen wordt. En tot slot zorgen we ervoor dat belangrijke vaardigheden op jonge leeftijd gestimuleerd worden in de ontwikkeling, zodat elk kind een eerlijke kans in het onderwijs en later op arbeidsmarkt krijgt.