Brief regering; Toezegging op vragen van het lid Van Weyenberg tijdens debat over het rapport van het CPB over langdurige werkloosheid - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Deze brief is onder nr. 563 toegevoegd aan dossier 29544 - Arbeidsmarktbeleid en dossier 26448 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI); Brief regering; Toezegging op vragen van het lid Van Weyenberg tijdens debat over het rapport van het CPB over langdurige werkloosheid
Document­datum 18-04-2016
Publicatie­datum 19-04-2016
Nummer KST26448563
Kenmerk 26448; 29544, nr. 563
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

26 448 Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI) 29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 563 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2016

Tijdens het debat over het rapport van het CPB over langdurige werkloosheid van 31 maart jl. (Handelingen II 2015/16, nr. 72, Rapport CPB over langdurige werkloosheid) heb ik op vragen van de heer Van Weyenberg (D66) toegezegd om uw Kamer te informeren over de opzegbaarheid van afspraken die UWV maakt over de levering van gegevens ter ondersteuning van de uitvoering van cao-afspraken over aanvullingen op de WW.

Voordat ik in ga op de concrete vraag schets ik het kader waarbinnen UWV afspraken maakt over gegevenslevering. In de Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (Wet SUWI) is geregeld dat UWV bevoegd is om aan risicofondsen en bij cao aangewezen instellingen alle gegevens en inlichtingen te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van taken door het betreffende risicofonds of de instelling voor zover deze taken naar hun aard gelijk zijn aan de taken die aan UWV zijn opgedragen. UWV is zodoende bevoegd om gegevens te verstrekken aan instellingen die cao-aanvullingen op of na de WW verstrekken.

Dit wettelijk kader is voor UWV een gegeven. Het is vervolgens de bevoegdheid van UWV om binnen dit wettelijk kader contractuele afspraken te maken over de levering van gegevens. In dergelijke afspraken wordt vermeld wat de wettelijke grondslag is, wat het doel is waarvoor de gegevens gebruikt worden en wat de looptijd is van de afspraken. Ook dient de afnemer te verklaren de gegevens alleen voor het afgesproken doel te gebruiken. Daarbij kan tevens worden bepaald dat UWV de levering kan opschorten dan wel de overeenkomst kan opzeggen als de afnemer niet aan zijn verplichtingen voldoet. Met betrekking tot opzegging neemt UWV in dergelijke contracten normaliter ook op dat UWV gerechtigd is om de afspraken op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn.

Ik zie geen aanleiding om UWV te verzoeken aan de contracten voor gegevenslevering in het kader van cao-aanvullingen op de WW nadere voorwaarden te verbinden, anders dan de voorwaarden die volgen uit het wettelijk kader. Mocht de Kamer (op een later moment) toch nadere voorwaarden willen stellen over bijvoorbeeld de duur of opzegbaarheid van contracten, dan ligt het voor de hand dat dit gebeurt via aanpassing van het wettelijk kader dat van toepassing is op UWV.

Voor de volledigheid meld ik dat UWV op dit moment in gesprek is met Raet over gegevenslevering. Raet is de beoogde uitvoerder, onder de vlag van de Stichting van de Arbeid, van drie pilots. De gegevenslevering waarover Raet en UWV nu in overleg zijn heeft betrekking op deze pilots. Op een later moment kunnen desgewenst door UWV afspraken gemaakt worden met meerdere uitvoerders en sectoren over structurele gegevenslevering.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.