Artikel 50 Grondwet Lezing, Den Haag

Zaal Eerste Kamer - Kazernestraat
Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Op donderdag 10 maart houdt WRR-raadslid Ernst Hirsch Ballin de Artikel 50 Grondwet Lezing ‘De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk’. De lezing vindt plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer.

In een democratische staat bepalen de burgers zelf welke wetten voor het land gelden. Wie staatsburger is, kiest het parlement. Dit fundamentele burgerrecht heeft een Januskop. Want wie staatsburger is, heeft deze democratische rechten, maar wie ze niet heeft, is net zo goed aan de wet gebonden. Hoe zit dat met de rijkswetten, waarover het Nederlandse parlement beslist maar die ook in de Caribische landen van het Koninkrijk gelden? En wanneer kan iemand die is ingeburgerd, er aanspraak op maken óók staatsburger te worden en daarmee democratisch te kunnen meebeslissen over de wetten van het land waarin hij thuis is?

Deze vragen komen aan de orde in de lezing van WRR-raadslid Ernst Hirsch Ballin, tevens hoogleraar aan Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam. Op de lezing wordt gereageerd door Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

De Artikel 50 Grondwet Lezing is een initiatief van Stichting Eén land één samenleving om - onder meer bij studenten - aandacht te vragen en bewustzijn te bevorderen over de betekenis van artikel 50 van de Grondwet. De lezing werd in 2015 voor het eerst gehouden door Prof. Mr. Bas de Gaay Fortman.

Programma

15:45 uur Inloop met koffie en thee

16:15 uur Opening door Tineke Lodders, voorzitter Stichting Eén land één samenleving

16:20 uur Artikel 50 Grondwet Lezing door Ernst Hirsch Ballin

16:50 uur Reactie door Gert-Jan Segers

17:05 uur Discussie met de zaal

17:30 uur Afsluiting door Ankie Broekers-Knol, voorzitter Eerste Kamer der Staten-Generaal

Aanmelden kan tot en met vrijdag 4 maart door een mail te sturen aan info(at)eenlandeensamenleving.nl.


1.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een kenniscentrum en adviesorganisatie van de regering en het parlement op het gebied van grote maatschappelijke vraagstukken.

De WRR informeert en adviseert de regering en het parlement over ontwikkelingen die de samenleving op de lange termijn kunnen beïnvloeden. Om dit te kunnen doen heeft de WRR regelmatig contact met onder meer beleidsmakers, politici en wetenschappers. Daarnaast werkt de WRR samen met universiteiten, overige adviesraden en planbureaus. De WRR is gestructureerd als een denktank.

2.

Meer over...