Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg

Met dank overgenomen van B.I. (Brigitte) van der Burg i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2015.
 
 
 

Nieuwe woordvoerder Openbaar Bestuur: Hayke Veldman

istockphoto
Bron: Blog Brigitte van der Burg

Door: Hayke Veldman

In deze nieuwsbrief neem ik graag de gelegenheid mijzelf voor te stellen. Mijn naam is Hayke Veldman en ik neem het woordvoerderschap Openbaar Bestuur van Foort van Oosten over. Een interessante portefeuille, zeker gezien mijn eigen achtergrond. Naast meer dan een decennium ervaring in de lokale politiek, heb ik ruim 15 jaar in verschillende gemeenten gewerkt. Klein en groot, van rond de 20.000 tot meer dan 200.000 inwoners. Ook op het terrein van zorg en welzijn en sociale zaken. In deze periode heb ik op gemeentelijk niveau onder andere de implementatie van de Wwb en (de eerste tranche van) de Wmo begeleid. Deze ervaring neem ik mee en gebruik ik om een vinger aan de pols te houden bij de huidige drie decentralisaties.

Naast de portefeuille Openbaar Bestuur ben ik woordvoerder Ruimtelijke Ordening. Binnen deze portefeuille valt ook de Omgevingswet, de vierde grote decentralisatie die momenteel in de Tweede Kamer wordt behandeld. Met de invoering van deze wet komt er een grotere verantwoordelijkheid, maar ook vrijheid bij lokale overheden te liggen. Een stap verder in de bredere cultuuromslag die gekoppeld is aan de decentralisaties. In dit proces is het behulpzaam te kijken naar de eerdere decentralisaties en de lessen die we hier al uit kunnen trekken. Mede door het raakvlak tussen de twee portefeuilles ben ik zeer verheugd het woordvoerderschap Openbaar Bestuur op me te nemen.

 
 

Nieuwe woordvoerder Langdurige Zorg & WMO: Sjoerd Potters

istockphoto
Bron: Blog Brigitte van der Burg

Door: Sjoerd Potters

Liberale vrienden,

Na ruim twee jaar woordvoerder te zijn geweest voor de bijstand en de Participatiewet ben ik sinds een aantal weken woordvoerder op een ander deel van de decentralisaties, namelijk de langdurige zorg en de WMO.

Ik kijk met veel plezier terug op de SZW-wetstrajecten die ik heb mogen doen namens de VVD. Dankzij onze partij gaan we nu echt kijken naar wat mensen wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Overigens blijf ik nog bij SZW betrokken, maar dan als woordvoerder Integratie.

Dit kabinet is vanaf haar start bezig met een ongelooflijk ambitieuze en ingewikkelde klus om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten onder controle te krijgen. Voor ons is van belang dat het kabinet daarbij koers houdt. Echte kwaliteitsverbetering vergt een structurele en fundamentele aanpak.

Door de behoefte van mensen op het gebied van zorg, werk en ondersteuning in samenhang te bekijken en op basis daarvan maatwerk te bieden komen we tot een samenleving waar het systeem er weer is voor de mensen in plaats van dat de mensen er zijn voor het systeem. Kwaliteit van zorg breng je omhoog door structureel het stelsel van de zorg meer cliëntgericht te maken, door openheid over kwaliteit, vraag gestuurde bekostiging, stevige positie van cliënten, goed geschoold personeel en goed bestuur.

Sinds 1 januari jongstleden zijn de wetten die betrekking hebben op de langdurige zorg in werking getreden. De hervorming is een enorme operatie voor iedereen die erbij betrokken is. In aanloop naar deze transitie hebben de betrokken partijen zich tot het uiterste ingespannen om één en ander zo zorgvuldig mogelijk voor te bereiden om de continuïteit van zorg en ondersteuning voor cliënten te kunnen waarborgen. Verzekeraars, zorgkantoren, gemeenten, ZBO's, zorgaanbieders, cliëntenorganisaties en mensen die werkzaam zijn in de zorg - al dan niet als mantelzorger of vrijwilliger - verdienen hier grote waardering voor. De staatssecretaris constateert in de eerste voortgangsrapportage dat de transitie in algemene zin tot nu toe zorgvuldig wordt uitgevoerd en daardoor beheerst verloopt.

Los van bovengenoemde transitie staan de problemen bij de invoering van het pgb trekkingsrecht. Het ministerie van VWS werkt hard om het op orde te krijgen. Wij hopen ook dat de betalingen snel op orde komen, daar blijven we ook aandacht voor vragen. Het moet geregeld worden.

Tot slot wil ik nog zeggen dat de omvorming van de oude verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving niet makkelijk is en het zal ook geduld en doorzettingsvermogen vragen. Voor die omvorming ga ik mij ook op het gebied van zorg voor de volle 100 procent inzetten.

Ik houd u op de hoogte van de voortgang.

Groeten,

Sjoerd Potters

 
 

Jeugdhulp onder regie van de gemeenten: van transitie naar transformatie

istockphoto
Bron: Blog Brigitte van der Burg

Door: Brigitte van der Burg

De eerste stappen in de transformatie van het jeugdstelsel zijn gezet. De afgelopen maanden is het rustig geweest in het jeugddomein. Voorzichtig komen nu de eerste signalen en evaluaties binnen. Deze week wordt dan ook het eerste periodieke overleg decentralisatie jeugd in de Tweede Kamer gehouden. U kunt de stukken die voor dit overleg geagendeerd zijn hier terugvinden. Kijkt u hier even naar, want er kan ook interessante informatie voor u instaan. Met de volledige decentralisatie van jeugdhulp en -bescherming hebben de gemeenten een grote mate van beleidsvrijheid gekregen. Dit is voor ons als liberalen natuurlijk een groot goed. Deze vrijheid biedt u, als bestuurder of professional, de mogelijkheid om de zorg voor uw lokale jeugd goed te organiseren: dichtbij huis als het kan en in een gespecialiseerde setting als het moet.

Om u daarbij te ondersteunen, breng ik graag enkele punten onder de aandacht.

Ten eerste is het erg belangrijk om een goede informatie-uitwisseling in stand te houden, niet alleen binnen uw eigen raad, instelling of college, maar zeker ook tussen gemeenten onderling. De jeugdwet gaat er van uit dat er per gemeente maatwerk geleverd wordt, maar dat betekent niet dat gemeenten geen lering kunnen trekken uit elkaars ervaringen. Die informatie-uitwisseling is dus uiterst waardevol. U kunt daarbij gebruik maken van de 'Jeugdstaat'. De Jeugdstaat helpt gemeenten informatie te vertalen in kennis en de resultaten van het beleid inzichtelijk te maken. U kunt de jeugdstaat hier vinden. Werk ook als VVD-raadsleden samen en wissel uit, zodat je ook invloed uit kunt oefenen op het beleid en de inkoop van het samenwerkingsverband.

Ten tweede wil ik u nogmaals het belang van het gebruik van outcome-criteria meegeven. Juist in deze fase van de transformatie is het belangrijk om hier in uw gemeente op te drukken. Hou daarbij tien vingers aan de pols. Een motie indienen om de wethouder te vragen om het te regelen blijkt vaak niet genoeg. U zult er echt keer op keer naar moeten vragen en ook nagaan of wel de juiste set gebruikt wordt bij de inkoop bij jeugdhulpaanbieders en jeugdbeschermers. Binnenkort start het inkoopproces in de gemeenten weer en het is belangrijk dat jeugdhulpaanbieders laten zien welk maatschappelijk resultaat zij bereiken. Hiertoe heeft u de outcome-criteria nodig. In het kader van het delen van ervaringen voeg ik hierbij een brief van Jeroen Gebben, wethouder in Barendrecht en lid van de VNG commissie jeugdhulp toe. Deze VNG commissie heeft in het verlengde hiervan een model voortgebracht dat u verder kan helpen bij het sturen op outcome in uw gemeente en samenwerkingsverband.

Ten slotte wil ik u erop wijzen dat voor verdere ondersteuning altijd het Ondersteuningsteam Decentralisatie (OTD) beschikbaar is. In debat met de staatssecretaris heb ik er expliciet op aangedrongen dat dit team ook dit jaar nog beschikbaar blijft om hulp te bieden waar nodig, ook als het gaat om sturen op outcome. Het OTD is bereikbaar via otd@vng.nl of op 070 - 373 83 98.

Ik wens u ook in de komende periode weer alle wijsheid toe.

Met vriendelijke groet,

Brigitte van der Burg

 
 
 
 

In deze editie

 
 
 

Nieuwe woordvoerder Openbaar Bestuur: Hayke Veldman

Nieuwe woordvoerder Langdurige Zorg & WMO: Sjoerd Potters

Jeugdhulp onder regie van de gemeenten: van transitie naar transformatie

 
 
 

De auteurs

 
 

Brigitte van der Burg

Tweede Kamerlid en woordvoerder Jeugdzorg en jeugdcriminaliteit

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

brigittevanderburg.vvd.nl

alttekst ontbreekt in origineel bericht

@BrigittevdB

Sjoerd Potters

Tweede Kamerlid en woordvoerder Langdurige Zorg & WMO

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

sjoerdpotters.vvd.nl

alttekst ontbreekt in origineel bericht

@SjoerdPotters

Hayke Veldman

Tweede Kamerlid en woordvoerder openbaar bestuur

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

haykeveldman.vvd.nl

alttekst ontbreekt in origineel bericht

@haykeveldman

 
 

Aanmeldenn

alttekst ontbreekt in origineel bericht
 
 

Afmelden

alttekst ontbreekt in origineel bericht
 

Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg: Editie 24 - 20 april 2015

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u actief bent voor de VVD of omdat u heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen.

 

Deze nieuwsbrief is een initiatief van VVD Tweede Kamerfractie

Contact: 070 - 318 30 36 of maak gebruik van het contactformulier.

 
 
 
     
 
 
 
 
 

Nieuwe woordvoerder Participatiewet: Chantal Nijkerken - De Haan

istockphoto
Bron: Blog Brigitte van der Burg

Door: Chantal Nijkerken - De Haan

Liberale vrienden,

Graag stel ik mijzelf in deze nieuwsbrief aan u voor. Mijn naam is Chantal Nijkerken en ik ben sinds 31 maart j.l. beëdigd als kamerlid. Ik heb de portefeuille rondom de Participatiewet van mijn collega Sjoerd Potters overgenomen en zal u met enige regelmaat informeren over de laatste stand van zaken vanuit Den Haag op dit dossier. In de periode 2010-2014 ben ik als wethouder Sociale Zaken lokaal en regionaal betrokken geweest bij de voorbereiding van deze decentralisatie, het dossier is dus niet volledig nieuw voor mij.

Als woordvoerder Participatiewet wil ik mij er vooral voor inzetten dat gemeenten de ruimte krijgen hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit door binnen de kaders van de wet middels innovatieve ideeën voorwaarden te scheppen om zoveel mogelijk mensen die (deels) afhankelijk zijn van ondersteuning weer eigen regie over hun leven te geven. Zicht op reguliere arbeid is hierbij van cruciaal belang.

"Werk, werk, werk" is ons motto. Na een zeer moeilijke tijd waarin het nemen van zware maatregelen onvermijdelijk was, gloort er inmiddels weer licht. Langzaam aan zien we tekenen van herstel. De werkgelegenheid stijgt . Dit is helaas nog niet in alle delen van Nederland even zichtbaar. Zelf ben ik woonachtig is Zuid Limburg, in de Oostelijke Mijnstreek. Dit is een van de regio's waar banen niet voor het oprapen liggen. Naast Limburg geldt dit natuurlijk voor meerdere provincies. Net over de Duitse en Belgische grens liggen echter kansen en zijn vele vacatures beschikbaar in verschillende branches. De VVD heeft de staatssecretaris dan ook opgeroepen om hier een voortrekkersrol te gaan vervullen. Vooral voor gemeenten in de grensregio's is het van belang dat we eventuele barrières rondom werken over de grens beslechten. TomTom moet bij de grens niet aangeven "keer om indien mogelijk", maar de weg wijzen naar de vacatures die net over de grens van Nederland worden aangeboden.

Zeer recent is de Quotumwet door de Eerste kamer aangenomen. In het Sociaal Akkoord is het kabinet met de sociale partners overeengekomen dat er in de jaren tot 2026 in totaal 125.000 extra banen beschikbaar komen voor mensen die tot de doelgroep van de Participatiewet worden gerekend. Voor de komende periode is het voor de VVD belangrijk te monitoren dat het doelgroep register adequaat gevuld gaat worden. Dit is voor zowel de doelgroep (arbeidsgehandicapten) als de werkgevers van groot belang. Voor de doelgroep om in aanmerking te komen voor een baan en voor de werkgevers om te voorkomen dat er boetes moeten worden betaald voor het niet nakomen van de afspraak in het Sociaal Akkoord. De Participatiewet is m.i.v. 1 januari j.l. in werking getreden en treedt de rijksoverheid in dit dossier een stap terug en de lokale democratie een stap vooruit. Graag kom ik met u in contact over de uitvoering en uitwerking van deze wet. Ik hoop u snel een keer te mogen spreken over dit belangrijke onderwerp!

Groet,

Chantal Nijkerken-de Haan

 
 
 
 

In deze editie

 
 
 

Nieuwe woordvoerder Participatiewet: Chantal Nijkerken - De Haan

 
 
 
 
 

De auteurs

 
 

Brigitte van der Burg

Tweede Kamerlid en woordvoerder Jeugdzorg en jeugdcriminaliteit

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

brigittevanderburg.vvd.nl

alttekst ontbreekt in origineel bericht

@BrigittevdB

Sjoerd Potters

Tweede Kamerlid en woordvoerder Langdurige Zorg & WMO

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

sjoerdpotters.vvd.nl

alttekst ontbreekt in origineel bericht

@SjoerdPotters

Hayke Veldman

Tweede Kamerlid en woordvoerder openbaar bestuur

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

haykeveldman.vvd.nl

alttekst ontbreekt in origineel bericht

@haykeveldman

Chantal Nijkerken - De Haan

Tweede Kamerlid en woordvoerder Participatiewet

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht

@cnijkerken

 
 

Aanmelden

alttekst ontbreekt in origineel bericht
 
 

Afmelden

alttekst ontbreekt in origineel bericht
 

Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg: Nazending editie 24 - 24 april 2015

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u actief bent voor de VVD of omdat u heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van VVD Tweede Kamerfractie

Contact: 070 - 318 30 36 of maak gebruik van het contactformulier.