Eurogroup, 07/07/2015 - Main results
Main results
The Eurogroup welcomed the new Greek Minister for Finance Euclid Tsakalotos who presented the situation in Greece following the referendum on 5 July 2015.
The Eurogroup exchanged views on the way forward.
Following the meeting Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem2 announced that the Greek government would submit a new request for financial assistance from the European Stability Mechanism (ESM). The request is expected tomorrow, 8 July 2015.
The Eurogroup is ready to hold a conference call on the same day once the request has been received.
Following the submission of the request, the Eurogroup President will ask the institutions - the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund - to assess and analyse Greece's financing needs and the debt sustainability. Following the assessment the Eurogroup will be able to take a decision on whether formal negotiations can start.
"All of this needs to be done in a matter of days, as we have very little time", said J.Dijsselbloem.
According to the ESM rules and the EU treaties, financial assistance to member states is provided under strict conditions. Greece's previous financial assistance arrangement with the European Financial Stability Facility3 expired on 30 June 2015.
Statement by the Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem following the referendum in Greece
- 1.De Eurogroep bestaat uit de ministers van Financiën van de landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd (de eurozone). Dit samenwerkingsverband heeft als doel de coördinatie van economisch beleid binnen de muntunie te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Het is strikt genomen een informeel orgaan en geen formatie van de Raad.
- 2.Vooraanstaande PvdA-politicus, die in 2000 Tweede Kamerlid werd en in 2012 verrassend minister van Financiën. Wageningse ingenieur en voor hij Kamerlid werd plaatsvervangend hoofd van het stafbureau algemene leiding van het ministerie van LNV. In de Kamer spoedig een gewaardeeerd woordvoerder integratiebeleid en in 2007-2008 voorzitter van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Later woordvoerder asiel en vicefractievoorzitter. Pragmatisch en degelijk. Noemde zichzelf 'niet het meest opgewonden type'. Slaagde er in het oplopende overheidstekort onder het kabinet-Rutte II om te buigen naar een overschot. Kreeg ook in de EU gezag en zag zich in januari 2013 gekozen worden tot voorzitter van de eurogroep. Speelde daardoor een centrale rol bij het bedwingen van de financiële problemen van Griekenland en bij het voorkomen van een bankencrisis op Cyprus. Sinds 13 september 2022 is hij burgemeester van Eindhoven.
- 3.De Europese Faciliteit voor financiële stabiliteit (EFSF) was een tijdelijk noodfonds, dat inmiddels is vervangen door het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het EFSF werd opgericht in 2010, toen sprake was van het dieptepunt van de crisis. Het doel was de financiële stabiliteit in de eurozone te bewaren. Eurolanden die in financiële problemen verkeerden, konden bij het EFSF een lening aanvragen. Sinds 1 juli 2013 kan er geen aanspraak meer worden gedaan op het EFSF. Steun loopt sindsdien altijd via het permanente ESM. Het ESM is sinds oktober 2012 operationeel.