Eurogroep - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 21 oktober 2019
kalender

Eurogroep

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De Eurogroep bestaat uit de ministers van FinanciŽn van de landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd (de eurozone†i). Dit samenwerkingsverband heeft als doel de coŲrdinatie van economisch beleid binnen de muntunie†i te versterken en de financiŽle stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Het is strikt genomen een informeel orgaan en geen formatie†i van de Raad.

De Eurogroep bereidt ook de bijeenkomsten voor van de Eurotop†i, die bestaat uit de staatshoofden en de regeringsleiders van de eurolanden, en zorgt voor de uitwerking van de besluiten die daarin worden genomen.

De Eurogroep komt ongeveer ťťn keer per maand bijeen. Bij de vergaderingen sluiten ook de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken†i en de president van de Europese Centrale Bank†i aan.

Voor Nederland maakt Wopke Hoekstra†i (CDA), minister van FinanciŽn, deel uit van de Eurogroep.

1.

Voorzitter Eurogroep

De voorzitter van de Eurogroep wordt gekozen door de ministers van FinanciŽn van de eurolanden en benoemd voor een periode van 2,5 jaar. De voorzitter wordt in de praktijk uit het midden van de ministers gekozen, maar hoeft volgens protocol niet verplicht een minister van financiŽn te zijn. De huidige Eurogroepvoorzitter is de Portugese minister van financiŽn MŠrio Centeno†i.

Nederlandse benoemingen

Op 21 januari 2013 werd de Nederlandse minister van FinanciŽn Jeroen Dijsselbloem†i voorzitter van de Eurogroep, als opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker†i. Op 13 juli 2015 werd Dijsselbloem voor nog eens 2,5 jaar herkozen. Na zijn aftreden als minister van financiŽn in oktober 2017, mocht hij zijn termijn als Eurogroepvoorzitter toch afmaken. Op 13 januari 2018 januari 2018 volgde de Portugees Mario Centeno†i hem op.

2.

Vergaderingen Eurogroep

De Eurogroep komt bijeen rondom de vergadering van de Raad Economische en FinanciŽle Zaken (Ecofin)†i. Meestal is dit op de maandagavond voorafgaand aan de Ecofin. Naast de ministers van FinanciŽn van de landen die de euro ingevoerd hebben†i is ook de eurocommissaris voor Economische en Monetaire zaken†i aanwezig, de voorzitter van de Eurogroep werkgroep (EWG) en de president van de Europese Centrale Bank†i.

3.

Eurogroep werkgroep

De Eurogroep wordt voorbereid door de Eurogroep werkgroep (Eurogroup working group - EWG). Deze werkgroep is na invoering van de euro opgericht vanuit het Economisch en Financieel Comitť (EFC).

4.

Meer informatie