Vooruitkijken met de politieke leiders van de stad, Amsterdam

datum 12 mei 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen J.M. (Jan) Paternotte i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Tijdens deze eerste aflevering van Amsterdam 2025 komen de politiek leiders van Amsterdam aan het woord. Jan Paternotte (D66), Eric van der Burg (VVD) en Laurens Ivens (SP) presenteerden vorig jaar een verrassende coalitie met een ambitieus programma. Voor de eerste keer in meer dan 60 jaar zonder de PvdA. Fris terug van het zomerreces blikken we terug op dit eerste jaar. Samen ook met de oppositieleiders Marjolein Moorman (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GL).

Maar vooral gaat deze avond over vooruit kijken, en wel naar het jaar 2025. Nog tien jaar te gaan naar het jaar waarin Amsterdam haar 750ste verjaardag viert. In welke stad willen we dan leven? De beslissingen die nu politiek worden genomen zullen over tien jaar werkelijkheid zijn. Hoe willen de politieke leiders dat de stad zich ontwikkelt de komende jaren? Wat is hun visie en ambitie? Welke ontwikkelingen uit de afgelopen jaren willen ze verduurzamen? Welke moeten worden tegengegaan? En vooral: welke concrete keuzes gaan ze daar voor maken?

Met in dit programma onder anderen

Jan Paternotte

Fractievoorzitter D66 in de gemeenteraad van Amsterdam

Marjolein Moorman

Fractievoorzitter PdvA in Amsterdam

Eric van der Burg

Namens de VVD wethouder in Amsterdam

Laurens Ivens

Namens de SP wethouder bij de gemeente Amsterdam

Rutger Groot Wassink

Fractievoorzitter GroenLinks in Amsterdam

Jeroen Slot

Hoofd Bureau Onderzoek en Statistiek bij de Gemeente Amsterdam

Pallas Agterberg

Director strategy Alliander

Saskia Sassen

Nederlands-Amerikaanse sociologe en econome, Columbia University

Deze eerste aflevering van Amsterdam 2025 staan de opgaven van tweedeling in de stad en duurzaamheid centraal. Deze vraagstukken zullen worden ingeleid door specialisten op dat gebied. Zij geven ons hun analyse en visie. Jeroen Slot, directeur Bureau Onderzoek en Statistiek, zal aan de hand van de cijfers van zijn organisatie een schets geven van de toenemende tweedeling? Langs verschillende domeinen brengt hij een ontwikkeling in beeld die laat zien dat arm en rijk steeds verder uit elkaar groeien en vooral ook geografisch steeds meer van elkaar gescheiden leven.

Saskia Sassen, professor aan de Columbia University en auteur van het boek Expulsions (en mei jl. nog in de Stadsschouwburg bij De Staat van de Stad #3) levert via Skype vanuit New York haar bijdrage aan het gesprek over de tweedeling in de Amsterdam. Onder andere gerelateerd aan de trend waarbij steeds meer huizen in de binnenstad in bezit komen van vermogenden die niet direct een belang in de stad hebben en waarbij alles de speculatiewaarde geldt.

Pallas Agterberg, directeur Strategie bij Alliander, geeft ons een indruk van de opgaven op het gebied van duurzaamheid die ons in de aankomende jaren te wachten staat. Wat gebeurt er als we niets of te weinig doen? En vooral ook, waar liggen de kansen en wat kunnen we nu in gang gaan zetten met het oog op grote veranderingen in de toekomst?

© Klaas-Bintert de Haan


1.

Meer over...