Space Security Centre

Met dank overgenomen van R. (Ronald) Vuijk i, gepubliceerd op maandag 9 maart 2015, 14:56.

Op 9 maart jl organiseerde de ruimtevaart sector - bedrijven, kennisinstelling en overheid - een bijeenkomst in Nieuwspoort onder de naam SpacePoort. In die bijeenkomst werd ik geintroduceerd als woordvoerder 'militaire ruimtevaart'. Een woordvoerderschap dat verdere invulling behoeft.

Op dit moment zijn tien landen in staat vanaf eigen grondgebied een satelliet in de ruimte te brengen. Ruim zestig landen hebben een nationale satelliet in de ruimte. Kleinere ondernemingen dan NASA en ESA komen met capaciteiten om microsatellieten in een lage baan om de aarde te brengen tegen lagere prijzen dan voorheen. In 2013 kwamen er 197 satellieten bij op een totaal van 1.100 actieve satellieten. In Nederland is steeds meer aandacht voor de mogelijke ernstige gevolgen van satellietuitval. Dat wordt weerspiegeld in het nieuwe Nationale Ruimtevaartbeleid van de minister van Economische Zaken.

Defensie maakt al decennia gebruik van satellietdiensten. Een militaire operatie zonder gebruik van de ruimte is tegenwoording ondenkbaar. Deze afhankelijkheid maakt de krijgsmacht kwetsbaar. Bovendien neemt het gebruik van GPS, satellietcommunicatie en aardobservatie exponentieel toe. Deze trend zal naar verwachting doorzetten in de toekomst. Ook andere krijgsmachten maken steeds intensiever gebruik van de ruimte. De VS, Rusland en China investeren expliciet in 'counterspace-activeiten'. Counterspace is de verzamelnaam voor alle activiteiten die er op gericht zijn om de tegenstander het gebruik van de ruimte te ontzeggen. In een toekomstig gewapend conflict wordt de eerste tik wellicht uitgedeeld in of via de ruimte. Een cyberaanval is op dit moment waarschijnlijk de grootste dreiging voor in de ruimte geplaatste systemen. Het Commando Luchtstrijdkrachten heeft het initiatief genomen tot de oprichting van een Space Security Centre (SSC) om joint optreden te ondersteunen.