Dialoogbijeenkomst Liberaal Maatschappelijk Middenveld met Johan Remkes, Amsterdam

datum 5 februari 2015 17:00
plaats Amsterdam
aanwezigen J.W. (Johan) Remkes i e.a.
organisatie Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i

Het maatschappelijk middenveld worstelt met een aantal governance vragen. Wie houdt toezicht op toezicht, zit er voldoende maatschappelijk besef bij de bestuurders en de toezichthouders en hoe reageert de politiek hierop. Tot nu toe is de reactie vanuit de politiek er een van strakkere regels en het zonder onderscheid toepassen daarvan. Een reactie die past bij de maatschappelijke onrust. Maar ook een reactie die geen recht doet aan een maatschappelijk middenveld dat oplossingen wil creëren die passen bij de vragen van hun klanten. En verkrampte bestuurders zorgen voor verkrampte medewerkers. En dat raakt mensen. Of dat nu een huurder, een patiënt of client van een zorginstelling is of iemand die een uitkering ontvangt en daar in het kader van de jacht op misbruik met de vingers tussen de spaken van de bureaucratie raakt.

Hoe gaan we vanuit liberaal perspectief om met deze dilemma's. Hoe houden we een krachtig maatschappelijk middenveld of gaan we terug naar agentschappen van de overheid, waarbij vanuit een ministerie alles wordt bestuurd?

Op donderdag 5 februari geeft in de Industriële Groote Club op de Dam 27 in Amsterdam Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland hier zijn visie op. Als politicus en toezichthouder kent hij de dilemma's van beide kanten. Vanuit een wetenschappelijk - pragmatisch perspectief geeft prof. Fred van Eenennaam zijn visie. Van Eenennaam is expert op het gebied governance en strategie en is verbonden aan o.a. Harvard Business School, George Washington University en de Erasmus Universiteit. U kunt met deze beide zwaargewichten in discussie en daarna tijdens de borrel nog met hen en met elkaar van gedachten wisselen.

Donderdag 5 februari 2015

17.00 - 19.00 uur

De Industriële Groote Club

Dam 27

1012 JS Amsterdam

Mocht u nog vragen hebben dan kan er te allen tijde gemaild worden naar MaatschappelijkMiddenveld@vvd.nl. Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd en kan tevens via dit e-mailadres. De toegang is gratis.


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 24 zetels, een verlies van 10 zetels ten opzichte van 2021. De VVD werd daarmee voor het eerst in dertien jaar niet de grootste partij in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel tien zetels. Er zitten vijf Nederlandse leden namens de VVD in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...