Geen bemoeienis van gemeente met schoolkeuze

Met dank overgenomen van H.S. (Hayke) Veldman i, gepubliceerd op woensdag 12 februari 2014.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

In Nijmegen is er al enkele jaren geen vrije schoolkeuze. Deze beperking wordt gedeeltelijk zelfs gefinancierd door de gemeente. Dat is onwenselijk en druist volledig in tegen het principe dat elk kind een vrije schoolkeuze moet hebben. Een kind krijgt door de ‘Schoolwijzer’ namelijk wel voorrang op een buurtschool, maar vooral niet op de school waarvan de ouders vinden dat het kind daar beter tot haar recht komt. De gedachte hierachter is dat er dan meer kinderen in de eigen buurt naar school gaan.

Een mooi streven. Uit de cijfers blijkt echter dat er al sinds het schooljaar 2002/2003 rond de 58 procent van de basisschoolkinderen in de eigen buurt naar school gaan. Daar is door de invoering van het centraal aanmelden via de Schoolwijzer geen verandering in gekomen. Zelfs bij nadere bestudering van de cijfers, blijkt dat in de ‘oude stad’ er minder kinderen in de eigen buurt naar school gaan (52 procent in 2013 tegen 56 procent in 2002) en in ‘Nijmegen Noord’ ligt dat percentage op 91 procent in 2013 tegen 95 procent in 2002. Dus overal neemt ondanks de Schoolwijzer het ‘in eigen wijk naar school’ percentage af.

Jaarlijks worden er 1.600 kinderen geplaatst via de Schoolwijzer en worden dus evenveel ouders geconfronteerd met extra regels en papieren rompslomp van de Schoolwijzer. Het resultaat is dat er jaarlijks vijf à zes kinderen meer naar een buurtschool gaan dan in het geval dat er geen gebruik zou zijn gemaakt van de huidige Schoolwijzer. Dat komt voornamelijk omdat ouders kiezen voor een school ongeacht of dit een buurtschool is.

De VVD wil stoppen met de papieren tijger Schoolwijzer en wenst dat hier ook geen gemeentelijk geld meer wordt ingestopt.