Taxikeurmerk: een bureaucratische oplossing voor een niet-bestaand probleem

Met dank overgenomen van H.S. (Hayke) Veldman i, gepubliceerd op woensdag 26 februari 2014.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

De VVD ziet geen toegevoegde waarde in een door de gemeente gecontroleerd keurmerk voor taxi’s. Vanavond besprak de Raad de wenselijkheid van een zogenaamd ‘taxikeurmerk’. Het keurmerk zou ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van een taxirit beter gegarandeerd is. De VVD betwijfelt of een keurmerk daadwerkelijk garanties kan geven.

De VVD vindt het belangrijk dat taxi’s kwaliteit bieden aan hun passagiers, maar vindt tegelijkertijd dat de taxibranche hierin zelf een leidende rol heeft. De liberalen zijn dan ook blij dat de Nijmeegse taxibranche zelf al kwaliteitseisen heeft opgesteld en streng naleeft. De succesvolle zelfregulering zorgt er daarmee voor dat de kwaliteit voldoende gegarandeerd wordt voor passagiers. Er is daarom geen reden om schaars gemeenschapsgeld te besteden aan een duur keurmerk.

Volgens de VVD is er ook in de nabije toekomst geen noodzaak om een permanent taxikeurmerk in te voeren. Nijmegen kent niet tot nauwelijks het probleem van taxichauffeurs van buiten de regio die bijvoorbeeld de weg niet kennen. Ook andere Randstedelijke problemen, zoals in Amsterdam en Den Haag waar ritten worden geweigerd, doen zich in Nijmegen niet voor. Het voorgestelde taxikeurmerk zorgt dus voor nog meer gemeentelijke regels, procedures en kosten. Het is daarmee niets anders dan een bureaucratische oplossing voor een niet bestaand probleem.