Brief regering; Nederlandse opstelling inzake “de Verklaring tegen het gebruik van nucleaire wapens’ die binnenkort door de VN (Eerste Commissie) wordt afgelegd” - Nucleaire ontwapening en non-proliferatie

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 33783 - Nucleaire ontwapening en non-proliferatie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nucleaire ontwapening en non-proliferatie; Brief regering; Nederlandse opstelling inzake “de Verklaring tegen het gebruik van nucleaire wapens’ die binnenkort door de VN (Eerste Commissie) wordt afgelegd”
Document­datum 30-10-2013
Publicatie­datum 30-10-2013
Nummer KST337832
Kenmerk 33783, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2013–2014

33 783

Nucleaire ontwapening en non-proliferatie

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2013

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van uw Kamer d.d. 17 oktober jl., ontvangt u hierbij de Nederlandse opstelling inzake «de «Verklaring tegen het gebruik van nucleaire wapens» die binnenkort door de VN (Eerste Commissie) wordt afgelegd».

Nederland zal tijdens de Eerste Commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die thans in New York wordt gehouden, gezamenlijk met andere landen een verklaring steunen over de humanitaire consequenties van de inzet van kernwapens in relatie tot ontwapening en non-proliferatie.

Het Nederlandse beleid is behalve op overwegingen van veiligheid en stabiliteit mede gebaseerd op het besef dat de gevolgen van een nucleaire explosie voor mens, natuur en milieu desastreus zouden zijn. Het kabinet is van mening dat er meer aandacht nodig is voor het humanitaire aspect. Mede daarom was Nederland vertegenwoordigd bij de in maart 2013 in Oslo gehouden «Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons» en zal Nederland ook deelnemen aan de vervolgconferentie in Mexico in februari 2014.

Er circuleren thans meerdere concept-verklaringen over dit onderwerp in New York. Nederland steunt en heeft mede aan de wieg gestaan van een verklaring die bovenstaande benadering reflecteert.

Er circuleert in ieder geval één andere concept-verklaring opgesteld door onder meer Nieuw-Zeeland die in grote mate lijkt op een verklaring die eerder dit jaar, tijdens de tweede sessie van het Voorbereidingscomité van de Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag (NPV) in Gèneve, werd gepresenteerd. Nederland zal, om dezelfde redenen als destijds, die verklaring niet steunen. De argumentatie daarvoor, zoals verwoord in een Kamerbrief over dit onderwerp (Kamerstuk 33 400 V, nr. 140, d.d. 14 juni jl.), is onverminderd van toepassing.

Het Nederlandse kernwapenbeleid is gericht op bevordering van ontwapening en non-proliferatie met als uiteindelijk doel een wereld zonder kernwapens. Een beleidsbrief hierover gaat uw Kamer binnenkort toe.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.