CLB-WBS-Symposium Van Waarde in Praktijk, Amersfoort

Amersfoort, de Koppelpoort
datum 25 mei 2013 10:00 - 16:00
plaats Amersfoort
locatie Stadhuisplein 7 Toon locatie
aanwezigen H.C.P. (Han) Noten i, J.L. (Hans) Spekman i, J.C.J. (Hans) Boutellier Boutellier, M. (Menno) Hurenkamp i e.a.
organisatie Wiardi Beckman Stichting (WBS)

Sociaal-democratie

WBS-CLB-symposium “Van Waarde in de lokale praktijk” op zaterdag 25 mei

Het CLB en de WBS organiseren een tour door het land over hoe lokale bestuurders het door het congres vastgestelde Van Waarde-onderzoek handen en voeten kunnen geven. De tour wordt afgetrapt met een spectaculair landelijk symposium, op zaterdag 25 mei in Amersfoort, met onder meer Hans Spekman, Monika Sie, Hans Boutellier, Menno Hurenkamp, Albert Jan Kruiter, Han Noten en een serie lokale voorbeelden. Verplichte kost voor lokaal politici die met Van Waarde aan de slag willen!

Aanmelden

Jacqueline Kalk

jkalk@pvda.nl

Meer informatie

Van Waarde Lokaal

Hans Spekman en Monika Sie Dhian Ho verzorgen op 25 mei de aftrap van het startsymposium: voor welke opdracht stelt het Van Waarde-project lokaal politici in hun ogen? Hans Boutellier (directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar aan de VU) verzorgt vervolgens met speciale aandacht voor het begrip ‘binding’, één van de centrale waarden in het onderzoek. Hoe ziet een lokale van Waarde-agenda eruit waarin binding en sterke gemeenschappen op wijk- , buurt- en keukentafelniveau centrale elementen zijn eruit, en welke rol kunnen lokaal politici daar in spelen? En hoe verhoudt zich dat tot bijvoorbeeld de decentralisaties en herindelingen? We gaan in debat over voorbeelden uit onder meer Aldtsjerk, Amsterdam-West en de Albert Heijn van wat volgens sommigen Van Waarde-style lokale politiek is. En we buigen ons vervolgens door middel van mini colleges van Albert Jan Kruiter, Han Noten en Jornt van Zuylen over de dilemma’s waar het Van Waarde project ons voor stelt.

Wat is de kracht van gemeenschappen, grote, kleine, moderne, traditionele, en hoe kunnen lokale politici hun worteling in de gemeenschap vergroten? Hoe kunnen lokale politici bevorderen dat mensen meer zeggenschap krijgen over hun eigen leven? Hoe organiseren we alledaagse solidariteit de samenleving weer in? En hoe verhoudt een dergelijke lokale Van Waarde agenda zich tot bijvoorbeeld de decentralisaties en herindelingen? Kunnen krachtige gemeenschappen inderdaad alle taken van een zich terugtrekkende overheid op zich nemen en hoe voorkomen we dat de burgers in de kou komen te staan als gevolg van de decentralisaties?

Parallel aan de bijeenkomst ontwikkelen CLB en WBS een adviesrapport over hoe lokaal politici Van Waarde in praktijk kunnen brengen en hoe zich dat verhoudt tot de wijzigingen in (de taken van) het lokaal bestuur. Een begeleidingsgroep van wetenschappers, praktijkdeskundigen en enkele lokaal politici begeleidt de ontwikkeling van dit rapport. In het kader van dat onderzoek volgen nog vier regionale bijeenkomsten om de lokale praktijk te bespreken en te onderzoeken.

Het programma van de startbijeenkomst Van Waarde Lokaal 25 mei

Dagvoorzitter: Menno Hurenkamp

10.00 uur Koffie/thee

10.30 uur Aftrap, door Hans Spekman

10.45 uur ‘Binden in de praktijk ’ Hans Boutelier (directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar aan de VU

11.15 uur Presentatie van vijf best practices. Interview met initiatiefnemers/dragers van lokale initiatieven waarbij de waarde ‘binding’ centraal staat. Ophalen succes en faal factoren, in interactie met in de zaal.

  • Bart Plaatje, FNV
  • Tom van Oosterhout, Stadsdorp Zuid
  • Han Westerhof, Dorpsbelang Aldtsjerk
  • Martien Kuitenbrouwer, community building in Amsterdam
  • BUUV, Leiden

12.45 uur Lunch

13.30 uur Drie mini colleges , onderbroken met debat met de zaal, o.a.:

  • Han Noten (Burgemeester Dalfsen en oud PvdA-fractievoorzitter Eerste Kamer)
  • Albert- Jan Kruiter (publicist en betrokken bij Instituut voor Publieke waarden)

15.30 uur Afsluiting door Monika Sie en Jacqueline Kalk

Het symposium is de aftrap van een CLB-en WBS-onderzoek naar bovengenoemde onderwerpen, dat zal uitmonden in een adviesrapport dat in oktober verschijnt.

Het symposium vindt plaats in De Observant in Amersfoort en we nodigen alle leden van het CLB uit om te komen.

Na de landelijke bijeenkomst volgen er vier regionale bijeenkomst:

  • Donderdag 13 juni
  • Donderdag 27 juni
  • Donderdag 11 juli
  • Donderdag 29 augustus

Op zaterdag 12 oktober is er een afsluitende bijeenkomst van het van Waarde Lokaal traject.


1.

Meer over...