Brief inzake Incidentele suppletoire begroting DNB winstafdracht (33548) - Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IX) voor het jaar 2013 (Incidentele suppletoire begroting DNB winstafdracht)

Deze brief is onder nr. E toegevoegd aan wetsvoorstel 33548 - Wijziging begroting Financiën 2013 (DNB winstafdracht) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IX) voor het jaar 2013 (Incidentele suppletoire begroting DNB winstafdracht); Brief inzake Incidentele suppletoire begroting DNB winstafdracht (33548)
Document­datum 05-04-2013
Publicatie­datum 05-04-2013
Nummer KST33548E
Kenmerk 33548, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 548

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IX) voor het jaar 2013 (Incidentele suppletoire begroting DNB winstafdracht)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2013

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IX) voor het jaar 2013 (Incidentele suppletoire begroting DNB winstafdracht) heeft de heer Reuten (SP) een vraag gesteld over de long-term refinancing operations (LTRO) van de Europese Centrale Bank. Hij verwees daarbij naar het bericht dat vrij recent voor een bedrag van € 225 mrd. is afgelost op LTRO-leningen. Rekening houdend met het aandeel van DNB in het door centrale banken uit het Eurosysteem gestorte kapitaal van de ECB, zijnde 5,7%, zou het aandeel van DNB in deze leningen met € 12,8 mrd. zijn afgenomen. De nota naar aanleiding van het verslag maakt echter melding van een uitstaand bedrag aan verstrekte kredieten aan bancaire instellingen per ultimo vorig jaar van € 10,6 mrd. (Kamerstukken I 2012/12, 33 548, D, blz. 8). Hij vroeg zich daarop af hoe het kan dat het aandeel van DNB in LTRO-leningen met een groter bedrag is afgenomen dan het in de nota naar aanleiding van het verslag opgenomen bedrag van € 10,6 mrd. Ik heb toegezegd deze vraag schriftelijk te beantwoorden.

De nota naar aanleiding van het verslag bevat een opgave van de activa van DNB die onder de garantie vallen:

SMP (Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië)

Kredieten bancaire instellingen in Griekenland, Cyprus en Portugal

Bedrag

€ 12,4 mrd. € 10,6 mrd.

Totaal

€ 23,0 mrd.

De post «kredieten bancaire instellingen» heeft enkel betrekking op Griekenland, Cyprus en Portugal. Het zijn echter voornamelijk banken uit andere landen geweest die onlangs hun LTRO-leningen voor een bedrag

E

van ongeveer € 225 mrd. hebben afgelost. Die aflossingen hebben derhalve de hoogte van de onder de garantie vallende activa van de Nederlandsche Bank nauwelijks beïnvloed.

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.