Brief regering; IOB-evaluatierapport over het programma tegen baarmoederhalskanker van de Nicaraguaanse NGO Ixchen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) en van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2013

Deze brief is onder nr. 109 toegevoegd aan wetsvoorstel 33400 V - Vaststelling begroting Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2013.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) en van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2013; Brief regering; Aanbieding IOB-evaluatierapport Turning a right into practice. Impact evaluation of the Ixchen Centre for Women cervical cancer programme in Nicaragua
Document­datum 15-01-2013
Publicatie­datum 15-01-2013
Nummer KST33400V109
Kenmerk 33400 V, nr. 109
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 400 V

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) en van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2013

Nr. 109

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 januari 2013

Met genoegen bied ik u aan het IOB-evaluatierapport Turning a right into practice. Impact evaluation of the Ixchen Centre for Women cervical cancer programme in Nicaragua1. De publicatie vormt een van de bouwstenen voor de beleidsdoorlichting seksuele en reproductieve gezondheid (SRGR), die door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie wordt afgerond in 2013.

De publicatie beschrijft hoe de Nicaraguaanse NGO Ixchen, in samenspraak met het Ministerie van Gezondheid, een nieuwe benadering voor de preventie en behandeling van baarmoederhalskanker in afgelegen gebieden heeft geïntroduceerd. Nederland heeft het programma gefinancierd omdat baarmoederhalskanker veelvuldig voorkomt in Nicaragua en een belangrijke doodsoorzaak is.

Met gebruik van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoekstechnieken kon aantoonbaar worden gemaakt dat het programma succesvol is geweest. De opgezette screening heeft tot een toename van vroegtijdige detectie en adequate behandeling van baarmoederhalskanker geleid.

In mijn reactie op de beleidsdoorlichting SRGR, die ik u in 2013 zal toezenden, zal ik meer in detail ingaan op de bevindingen van deze studie.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.