Agnes Mulder: Nederlandse banen ruimtevaartsector behouden

Met dank overgenomen van A.H. (Agnes) Mulder i, gepubliceerd op dinsdag 9 oktober 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

De ruimtevaartsector- en daarmee duizenden banen - in Nederland kan blijven bestaan. Het kabinet komt tegemoet aan een voorstel van D66 en CDA om de ingeboekte bezuinigingen op ruimtevaart ongedaan te maken. Door het voorstel verdubbelt het ruimtevaartbudget zelfs: van 68 naar 136 miljoen euro tot en met 2015. De eerder aangenomen motie van D66 in juli voor het behouden van het prestigieuze Europese ruimtevaart lab ESTEC in Noordwijk is nu financieel ingevuld.

ESTEC is het technische en administratieve hart van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Agnes Mulder (CDA) hebben met het terugdraaien van de bezuinigingen gezorgd dat de Nederlandse bijdrage aan ESA op niveau blijft. Daardoor kan ESTEC in Noordwijk blijven verdwijnt het niet naar een ander Europees land. Vertrek van het centrum zou niet alleen de positie van Nederland als kennis- en innovatieland verzwakken maar ook duizenden banen kosten. Bovendien is ESTEC een broeinest voor beginnende bedrijfjes en mkb-bedrijven gerelateerd aan ruimtevaart. Verhoeven: “Het is geen rocket-science dat Nederland met het behoud van een belangrijk centrum voor ruimtevaart koploper kan blijven in deze branche. Ruimtevaart is hightech, maar door de duizenden banen die ermee samen hangen niet highbrow. Goed voor onze economie en nodig voor onze werkgelegenheid dus.”

Mulder: “Heel Nederland is super trots op André Kuipers. Maar ruimtevaart is meer dan alleen zijn persoon. Er gaan duizenden banen achter schuil. En die houden wij in stand." Juist vanwege het belang van die al die banen roepen D66 en CDA de onderhandelaars op om de investeringen in de ruimtevaartsector ook na 2015 voort te zetten.