Sociaal Economische Raad stelt unaniem advies over verschuivende economische machtsverhoudingen vast

Met dank overgenomen van Sociaal-Economische Raad (SER) i, gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2012.

Nederland kan blijven profiteren van welvaartsgroei in andere (opkomende) economieën. In het advies Verschuivende economische machtsverhoudingen schetst de Sociaal-Economische  iRaad een brede beleidsagenda die zicht geeft op een eerlijke en duurzame vorm van globalisering en het mogelijke profijt dat Nederland daarbij kan hebben. Partijen in de SER hebben het advies vrijdag 15 juni in de raadsvergadering unaniem vastgesteld evenals een eindrapport over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het advies is een vervolg op het advies Duurzame globalisering: een wereld te winnen uit 2008. Alexander Rinnooy Kan i, SER-voorzitter en voorzitter van de adviescommissie, gaf aan dat sinds die tijd de wereld enorm is veranderd. “Het advies over verschuivende economische machtsverhoudingen geeft antwoord op de vraag wat Nederland en Europa moeten doen om zich aan te passen aan de steeds opnieuw en sneller veranderende omstandigheden”, aldus Rinnooy Kan.

Zorgen

Namens de werknemersorganisaties betoogde Peter Gortzak (FNV i) dat het profiteren van globalisering niet voor iedereen een gegeven is. In Nederland heerst het gevoel van onbehagen, mensen hebben het gevoel grip te verliezen over veranderingen. Gortzak: “De overheid en sociale partners moeten mensen weer geloof in een betere toekomst geven door actie te ondernemen. Inkomensbescherming en onderwijs zijn belangrijke ankerpunten”.

Gortzak gaf aan blij te zijn met de aandacht in het advies voor mensenrechten en decent work. Ook de OESO i-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en het SER-initiatief voor internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) dragen volgens Gortzak bij aan de internationale waarborging van mensen- en arbeidsrechten.

Meer Europa

Albert Jan Maat i (LTO i) benadrukte namens de werkgeversorganisaties dat verschuivende economische macht in de richting van landen als India en China niet defensief moeten worden benaderd. Maat: “We moeten niet terugtrekken op ons eigen erf. Als handelsland kunnen we profiteren van de sterke welvaartsgroei in die landen.”

Europa is de schakel tussen Nederland en de wereld, stelt Maat. Economische concurrentiekracht moet gepaard gaan met vergroening van de economie en evenwichtige, sociale grond- en werknemersrechten. “Meer Europa in plaats van minder”, bepleitte Maat, waarbij hij namens de werkgevers zijn steun uitsprak voor versterking van de EMU i en een Europese politieke unie.

Instituties

Namens de kroonleden reageerde Romke van der Veen op het advies. “Een sterke concentratie op nationale en kortetermijnbelangen is niet bevorderlijk voor het omgaan met verschuivende economische machtsverhoudingen”, waarschuwde het kroonlid. Hij plaatste zijn betoog in de context van de sociale markteconomie en de belangrijke rol van instituties daarin. “In een tijdperk van globalisering zijn (boven)nationale instituties kwetsbaar en tegelijkertijd voorwaardelijk aan het beheersen van ongecontroleerde en voor sommigen bedreigende werking van de vrije markt”, aldus Van der Veen.