Commissie EP bespreekt CIA-activiteiten in Europa en verhouding mensenrechten en terrorisme

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 10 april 2012, 11:58.

De politieke groepen in het Europees Parlement i komen bijeen om de plenaire zitting in Straatsburg volgende week voor te bereiden. Verschillende parlementaire commissies komen ook samen om te discussiëren over de vermoede CIA gevangenissen in Europa, nieuwe kapitaalreglementeringen voor banken en de beperking van motorlawaai bij voertuigen.

Commissies

Woensdag houdt de milieucommissie een workshop over het geluidsniveau van gemotoriseerde voertuigen, naar aanleidingen van een Europees Commissievoorstel om het lawaai van auto's, bestelwagens, bussen en vrachtwagens te beperken. De parlementaire commissie voor burgervrijheden organiseert op donderdag een openbare hoorzitting over geheime vasthouding- en uitleveringpraktijken. Het centrale thema is hoe men mensenrechten kan beschermen in de strijd tegen terrorisme, waarbij de nadruk ligt op het beleid van de VN i en de VS.

Donderdag wordt ook mogelijk de laatste ronde gehouden van informele gesprekken tussen de onderhandelaars van de transportcommissie en de Raad i. Zij hebben het over een toegenomen rol van het Europese Maritieme Veiligheidsagentschap (EMSA i) in de strijd tegen olierampen en over de reductie van douaneformaliteiten voor intra-EU handel via de zee.

Parlementair voorzitter

Parlementair voorzitter Martin Schulz i heeft op woensdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Europees Netwerk ter Herinnering, een initiatief om de kennis over Europese geschiedenis in de 20e eeuw te versgroten. Op donderdag bezoekt Schulz de bouwplaats van het toekomstige Regionale Centrum over de Middellandse Zee in Marseille.

Hoogtepunten van de plenaire vergadering in april

Van 17-20 april vindt de plenaire vergadering in Straatsburg plaats. Europarlementariërs zullen het onder andere hebben over het mensenrechtenbeleid van de EU, het nieuwe onderzoeksrecht van het Parlement en het akkoord tussen de EU en de VS over het uitwisselen van data over luchtpassagiers.