Regering moet zich tegen verhuiscircus Europa keren

Met dank overgenomen van N. (Nebahat) Albayrak i, gepubliceerd op donderdag 8 september 2011.
Regering moet zich tegen verhuiscircus Europa keren
Bron: Blog Nebahat Albayrak

Foto Flickr / Peter Forret

Het moet afgelopen zijn met het geldverslindende verhuiscircus van het Europees Parlement (EP) van Brussel naar Straatsburg. Het EP heeft eerder dit jaar besloten minder te vergaderen in de Franse stad, maar Frankrijk en Luxemburg liggen dwars. Onze Europarlementariër Judith Merkies en ik roepen de Nederlandse regering de kant van het EP te kiezen.

Het Europees Parlement besloot in maart om zowel in 2012 als in 2013 twee plenaire zittingen in Straatsburg in één en dezelfde week te houden, zodat er een keer per jaar minder gereisd hoeft te worden. Dat levert een besparing op van circa 10 miljoen euro en ook van circa 1500 ton kooldioxide-uitstoot. De Franse regering is het hier niet mee eens en is naar het Europees Hof van Justitie gestapt om vernietiging van dit besluit te vragen. Luxemburg heeft zich daarbij aangesloten.

Judith en ik roepen de Nederlandse regering op de kant van het EP te kiezen. Immers, ook VVD en CDA hebben tijdens verkiezingscampagnes altijd gepleit om het EP niet langer op twee plaatsen te laten vergaderen. Toch weigerde het kabinet eerder hierover een standpunt in te nemen. Ik verzoek de regering vandaag in een motie zich te voegen in het geding bij het Europees Hof van Justitie om daar het besluit van het EP te verdedigen.