Televisiedebat tussen lijstaanvoerders Eerste Kamer op maandagavond 14 februari - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 29 maart 2020
kalender

Televisiedebat tussen lijstaanvoerders Eerste Kamer op maandagavond 14 februari

Kalender

De NOS zendt maandagavond 14 februari om 20.55 uur live een verkiezingsdebat vanuit de plenaire Zaal van de Eerste Kamer. Het debat wordt gevoerd tussen de kandidaten die de kieslijsten aanvoeren van CDA i, VVD i, PvdA i, SP i, GroenLinks i, D66 i, ChristenUnie i en de PVV i.

Onder leiding van de politiek redacteuren Dominique van de Heyde en Ferry Mingelen gaan deze acht lijstaanvoerders met elkaar in debat over de volgende thema's: economie en bezuinigingen, onderwijs en innovatie, immigratie en integratie, internationaal beleid en Europa en tenslotte de positie van de Eerste Kamer tegenover de regering.

Lijstaanvoerder van het CDA is Elco Brinkman; Loek Hermans voert de VVD-lijst aan; lijstaanvoerder van de PvdA is Marleen Barth; Tiny Kox is lijsttrekker van de SP; Tof Thissen is de lijstaanvoerder van GroenLinks, Roger van Boxtel is lijstaanvoerder voor D66 en de lijst van de ChristenUnie wordt aangevoerd door Roel Kuiper. De PVV, die op dit moment nog niet in de Eerste Kamer is vertegenwoordigd, moet nog bekendmaken wie haar lijstaanvoerder wordt.

De Eerste Kamer heeft voor deze bijzondere uitzending haar plenaire zaal beschikbaar gesteld aan de NOS. De regie over het debat is, evenals de keuze van de thema's, de verantwoordelijkheid van de redactie van de NOS. Het debat begint om 20.55 precies, en duurt een vol uur. De uitzending is zowel via Nederland 2 als via het kanaal NOS Politiek 24 te volgen. Het gebouw van de Eerste Kamer is maandagavond alleen toegankelijk voor genodigden.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart a.s. worden meer dan voorheen het geval was gedomineerd door de landelijke politiek. Omdat de in maart gekozen statenleden op 23 mei a.s. de Leden van de Eerste Kamer kiezen, zijn de campagnes van de politieke partijen hoofdzakelijk gericht op onderwerpen van nationaal beleid. Debatten tussen de lijstaanvoerders voor de Eerste Kamerverkiezingen worden om die reden al gevoerd voorafgaand aan de Statenverkiezingen van 2 maart.


1.

Meer over...