Eurlings omarmt plannen PvdA

Met dank overgenomen van C.W.J.M. (Lia) Roefs i, gepubliceerd op donderdag 18 juni 2009.

Tijdens het overleg in Tweede Kamer op woensdag 16 juni waar mobiliteit onder ouderen centraal stond, heeft minister Eurlings de drie voorstellen van Lia Roefs omtrent de rijvaardigheid onder ouderen omarmt.

Zo pleitte Lia Roefs voor mogelijke rijvaardigheidcentra, waar ouderen hun rijvaardigheid kunnen testen en kennis kunnen nemen van de mogelijke autoaanpassingen.

Daarnaast stelde Roefs voor dat het moment van niet meer kunnen rijden, zo lang mogelijk zou moeten worden uitgesteld. Daarom riep ze de minster om de vraag bij de verzekeraars neer te leggen of zij een soort innovatiefonds willen maken voor nieuwe uitvindingen om de rijvaardigheid van ouderen te verbeteren. Lia Roefs: “Het moment waarop de rijvaardigheid afneemt is voor ouderen een emotioneel moment. Wanneer de auto wegvalt als onderdeel van de zelfstandige mobiliteit, heeft dat een enorme impact in het dagelijks leven en de bewegingsvrijheid van ouderen”

Tenslotte riep Lia Roefs de minister op om een kennismakingspakket OV aan de mensen die hun rijvaardigheidsbewijs kwijtraken aan te reiken. De drempel om van OV gebruik te maken is groot, zeker als je dat al heel lang niet meer gebruikt hebt. “Ouderen zijn soms onzeker en hebben vaak talloze vragen: Hoe kom je aan een OV-chipkaart, waar vind je de informatie wanneer de bussen en treinen vertrekken? Daarom vind ik het een goede zaak dat de minister samen met de ouderenbonden gaat onderzoeken hoe zo’n pakket invulling zou kunnen krijgen.”, aldus Lia Roefs.