Openen congres 'uitgaan onder invloed - invloed op geweld?', Nieuwegein

Ophaalbrug in Nieuwegein
datum 2 december 2009
plaats Nieuwegein
locatie NBC Toon locatie
aanwezigen G. (Guusje) ter Horst i e.a.
organisatie Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Trimbos-instituut

Congres: Uitgaan Onder Invloed. Uitgaan is leuk, maar zorgt ook voor maatschappelijke problemen. Het uitgaansleven is economisch van groot belang. Vanwege de sociale functie is het bovendien één van de belangrijkste elementen in het leven van jongeren. Overmatig middelengebruik gooit vaak roet in het eten. Overmatig alcohol- en drugsgebruik verhogen de kans op gezondheids- en veiligheidsincidenten. Steeds vaker nemen gemeenten, politie, GGD en de horecabranche maatregelen en doen interventies om deze problemen te voorkomen en er mee om te gaan. Kennisdeling staat dan ook centraal tijdens dit congres.

Tijdens het congres Uitgaan Onder Invloed zal minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het nieuwe preventie-instrument Bar Veilig lanceren, een nieuwe methode voor agressiepreventie in de horeca. Wat kunnen ondernemers zelf doen om agressie in de horeca te voorkomen? Daarnaast zal de minister ingaan op wat de landelijke overheid doet en wat gemeenten kunnen doen.

Ida Haisma (directeur van het CCV) en Patricia Gerardts (directie Trimbos-instituut) kondigen tijdens de opening van het congres aan de expertise van beide organisaties te gaan bundelen op het gebied van gezond en veilig uitgaan.


1.

G. (Guusje) ter Horst

PvdA-bestuurder, minister en senator. Studeerde psychologie en was wetenschapper en docent op tandheelkundig gebied. Haar bestuurlijke loopbaan liep via de Amsterdamse raad, de Universiteit van Amsterdam, een wethouderschap in Amsterdam en het burgemeesterschap in Nijmegen tot een ministerschap in het kabinet-Balkenende IV i (2007-2010). In dat kabinet was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarna voorzitter van de HBO-raad en in 2011-2015 Eerste Kamerlid. Hield zich in de Senaat bezig met volksgezondheid en verkeer. Gold als een krachtdadige en charmante bestuurder, maar was als minister wat minder gelukkig omdat haar wat ongeduldige en doelgerichte bestuursstijl soms weerstand opriep.

2.

Meer over...