Jeugdraad; Briefing staatssecretaris ter aanbieding verslag Raad van Council voor Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport van 28 oktober 1997 en geannoteerde agenda voor 26 nov. 1998 

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 28 oktober 1997
organisatie Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport (EJCS) i, Jeugdraad

ANNOTATIE BIJ AGENDA JEUGDRAAD D.D. 26 NOVEMBER 1998 TE BRUSSEL 1.

Aanneming van de agenda 2.

Aanneming van de lijst van A-punten (nog onbekend) 3.

Besluit van het Europese Parlement en de Raad aangaande het communautaire actieprogramma Jeugd gemeenschappelijk standpunt 4.

Resolutie van de Raad en van de Ministers in de Raad bijeen inzake participatie van jongeren 5.

Diversen (nog onbekend) ad 3:

Besluit van het Europese Parlement en de Raad aangaande het communautaire actieprogramma Jeugd Inhoud:

Het voorstel betreft een periode van vijf jaren ingaande per 1 januari 2000.

Het voorstel is gebaseerd op art. 126 van het Verdrag en maakt onderdeel uit van een integraal voorstel met betrekking tot jeugd en onderwijs (de programma's Leonardo en Socrates) Het programma behelst een voorstel tot voortzetting van de communautaire actieprogramma's Jeugd voor Europa III, buitenschoolse uitwisselingen van jongeren van 14 tot 25 jaar voor de korte termijn binnen de gemeenschap en met derde landen en voortzetting van de Europese Vrijwilligersdienst voor jongeren (EVD), gericht op legaal in de lidstaten verblijvende jongeren van 18­25 jaar.

Ook in dit onderdeel wordt thans de mogelijkheid geboden aan jongeren uit derde landen om in de gemeenschapslanden vrijwilligersprojecten uit te voeren.

Uit het «oude» Jeugd voor Europa-programma zijn enkele onderdelen geschoond, zoals het onderdeel vrijwilligerswerk, training van jongerenwerkers en lokale initiatieven.

Daarnaast wordt een actie «jeugdinitiatieven» voorgesteld, als follow-up voor een EVD-project, de actie «gezamenlijke acties» heeft betrekking op gezamenlijke activiteiten met onderdelen uit de onderwijsprogramma's Leonardo en Socrates op het terrein van training.

Tot slot omvat het programma een actie gericht op training van betrokkenen bij de twee programma's (jeugdwerkers, mentoren van EVD-projecten), jeugdinformatie en jeugd studies en ondersteuningsmaatregelen van het programma.

Ad 4:

Resolutie van de Raad en de Ministers bijeen in de Raad inzake participatie van jongeren:

Inhoud:

De resolutie behelst de bevordering van de sociaal-maatschappelijke en politieke participatie van jongeren op communautair ­ en op lidstatenniveau.

Tweede Kamer, vergaderjaar 1998­1999, 21 501-21, nr. 2 2

1.

Officiële agenda


2.

Raadsvergadering

3.

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport (EJCS)

De raadsformatie i Onderwijszaken, Jeugd, Cultuur en Sport (EJCS) bestaat uit de ministers (of staatssecretarissen) van onderwijs, jeugdbeleid en/of cultuur. Deze raad vergadert formeel vier keer per jaar, waarvan twee keer in de volledige samenstelling. Ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf i (D66) aan.

De EU wil met haar acties op het gebied van onderwijs, jeugdzaken, cultuur en sport Europa's cultureel erfgoed helpen bewaren, de culturele en creatieve sectoren van Europa steunen, de mobiliteit van studenten en docenten aanmoedigen en lichaams­beweging en sociale inclusie door middel van sport bevorderen.

4.

Meer over...

5.

Relevante documenten

10 nov
'98
Brief staatssecretaris ter aanbieding verslag Raad van Ministers voor Jeugdzaken van 28 oktober 1997 en geannoteerde agenda voor 26 nov. 1998 - Jeugdraad
Volksgezondheid, Welzijn en Sport
21501-21, nr. 2