Brief staatssecretaris ter aanbieding verslag Raad van Ministers voor Jeugdzaken van 28 oktober 1997 en geannoteerde agenda voor 26 nov. 1998 - Jeugdraad

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 21501-21 - Jeugdraad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Jeugdraad; Brief staatssecretaris ter aanbieding verslag Raad van Ministers voor Jeugdzaken van 28 oktober 1997 en geannoteerde agenda voor 26 nov. 1998 
Document­datum 10-11-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST31989
Kenmerk 21501-21, nr. 2
Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1998–1999

21 501-21                               Jeugdraad

Nr.2                                                         BRIEF VANDESTAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID,

WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 1998

Hierbij doe ik u toekomen het verslag van de Raad van Ministers voor Jeugdzaken van 28 oktober 19971, en de geannoteerde agenda van de Raad van Ministers voor Jeugdzaken van de Europese Unie welke op 26 november in Brussel wordt gehouden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, A. M. Vliegenthart

1 Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

ANNOTATIE BIJ AGENDA JEUGDRAAD D.D. 26 NOVEMBER 1998 TE BRUSSEL

  • 1. 
    Aanneming van de agenda
  • 2. 
    Aanneming van de lijst van A-punten (nog onbekend)
  • 3. 
    Besluit van het Europese Parlement en de Raad aangaande het communautaire actieprogramma Jeugd gemeenschappelijk standpunt
  • 4. 
    Resolutie van de Raad en van de Ministers in de Raad bijeen inzake participatie van jongeren
  • 5. 
    Diversen (nog onbekend)

ad 3: Besluit van het Europese Parlement en de Raad aangaande het communautaire actieprogramma Jeugd

Inhoud: Het voorstel betreft een periode van vijf jaren ingaande per 1 januari 2000.

Het voorstel is gebaseerd op art. 126 van het Verdrag en maakt onderdeel uit van een integraal voorstel met betrekking tot jeugd en onderwijs (de programma’s Leonardo en Socrates)

Het programma behelst een voorstel tot voortzetting van de communautaire actieprogramma’s Jeugd voor Europa III, buitenschoolse uitwisselingen van jongeren van 14 tot 25 jaar voor de korte termijn binnen de gemeenschap en met derde landen en voortzetting van de Europese Vrijwilligersdienst voor jongeren (EVD), gericht op legaal in de lidstaten verblijvende jongeren van 18–25 jaar. Ook in dit onderdeel wordt thans de mogelijkheid geboden aan jongeren uit derde landen om in de gemeenschapslanden vrijwilligersprojecten uit te voeren. Uit het «oude» Jeugd voor Europa-programma zijn enkele onderdelen geschoond, zoals het onderdeel vrijwilligerswerk, training van jongerenwerkers en lokale initiatieven.

Daarnaast wordt een actie «jeugdinitiatieven» voorgesteld, als follow-up voor een EVD-project, de actie «gezamenlijke acties» heeft betrekking op gezamenlijke activiteiten met onderdelen uit de onderwijsprogramma’s Leonardo en Socrates op het terrein van training. Tot slot omvat het programma een actie gericht op training van betrokkenen bij de twee programma’s (jeugdwerkers, mentoren van EVD-projecten), jeugd-informatie en jeugd studies en ondersteuningsmaatregelen van het programma.

Ad 4: Resolutie van de Raad en de Ministers bijeen in de Raad inzake participatie van jongeren:

Inhoud:

De resolutie behelst de bevordering van de sociaal-maatschappelijke en politieke participatie van jongeren op communautair – en op lidstaten-niveau.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.