Brief minister over de uitkomsten van de 'mini-top' op 29 januari 2008 over de turbulentie op de financiële markten - Kredietcrisis

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 31371 - Kredietcrisis i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kredietcrisis; Brief minister over de uitkomsten van de 'mini-top' op 29 januari 2008 over de turbulentie op de financiële markten 
Document­datum 29-02-2008
Publicatie­datum 22-03-2009
Nummer KST115906
Kenmerk 31371, nr. 3
Van Financiën (FIN)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2007–2008

31 371

Kredietcrisis

Nr. 3

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 februari 2008

Hierbij informeer ik u op verzoek van de vaste commissie voor Financiën over de uitkomsten van de recente «mini-top» (08-FIN-B-12).

De Britse premier Gordon Brown en de Franse president Nicolas Sarkozy spraken op 29 januari 2008 over de turbulentie op de financiële markten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de demissionaire Italiaanse premier Romano Prodi. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, woonde het overleg bij. Met hun ontmoeting in Londen wilden de leiders aangeven dat ze bij de ontwikkelingen op de markten niet passief toekijken. De leiders van de vier grootste West-Europese landen willen meer transparantie op de financiële markten scheppen zodat investeerders beter doordrongen zijn van de risico’s die ze lopen. De vijf leiders onderstreepten dat ze er niet op uit zijn het vrije ondernemerschap te beknotten. Ze stelden een aantal concrete stappen voor. Zo willen ze dat kredietbeoordelaars meer informatie over de banken die ze onderzoeken openbaar maken. Voorts moeten banken en andere financiële instellingen wat de Europese leiders betreft in de toekomst sneller en vollediger informatie verstrekken omtrent eventuele verliezen. Ook de mate waarin banken kwetsbaar zijn voor financiële constructies die niet in de boeken voorkomen moet duidelijker worden aangegeven.

De leiders spraken verder de wens uit in EU-verband een effectiever systeem in te voeren om financiële instabiliteit in een vroeg stadium te kunnen signaleren. De conclusies van de zogeheten «mini-top», die uiteraard nog niet concreet zijn uitgewerkt, kan ik onderschrijven. Belangrijk is dat deze elementen worden meegenomen in de bredere Europese en internationale discussies over de lessen van de financiële turbulentie.

De minister van Financiën, W. J. Bos

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.