Brief minister over uitstel rapportage naleving Nederlandse Corporate Governance Code over boekjaar 2004 - Topinkomens

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 30111 - Topinkomens.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Topinkomens; Brief minister over uitstel rapportage naleving Nederlandse Corporate Governance Code over boekjaar 2004 
Document­datum 23-09-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST90140
Kenmerk 30111, nr. 2
Van Financiën (FIN)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 111

Topinkomens

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 september 2005

Op 29 april jl. heeft de minister van Sociale Zaken u, mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Economische Zaken, van Financiën, van Justitie en de staatssecretaris van Financiën, bericht over de voornemens van het kabinet met betrekking tot topinkomens (kamerstuk 30 111, nr. 1). In deze brief wordt aangegeven dat het kabinet de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (Commissie) zal vragen om de rapportage over de naleving van bepalingen uit de Code Tabaksblat inzake de beloning van bestuurders en commissarissen, eerder aan het kabinet aan te bieden (in het derde kwartaal) dan in december 2005, zoals de Commissie oorspronkelijk had gepland. Eind april heeft het kabinet dit verzoek aan de Commissie gedaan.

Mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken deel ik u mede dat, ondanks een eerdere positieve reactie op bovengenoemd verzoek van het kabinet, de Commissie onlangs schriftelijk heeft aangegeven (zie bijlage)1 dat het niet mogelijk is om binnen de gevraagde termijn met een rapportage te komen. Onvoldoende inzicht in de rol van aandeelhoudersvergaderingen en nog niet afgerond relevant onderzoek, maken het de Commissie onmogelijk om terzake met onderbouwde en volledige uitspraken te komen. Onvolledige uitspraken zouden een speculatief karakter kunnen hebben en het maatschappelijk debat een onjuiste richting kunnen geven.

De Commissie heeft aangegeven dat de gevraagde rapportage zeker deel zal uitmaken van het rapport dat in december 2005 wordt uitgebracht betreffende de naleving van de Nederlandse Corporate Governance Code over boekjaar 2004. Deze rapportage zal worden afgewacht alvorens op dit specifieke terrein wordt besloten tot het nemen van eventuele vervolgacties.

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

De Minister van Financiën a.i., L. J. Brinkhorst

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.