Brief minister over plan van aanpak probleemjongeren in het onderwijs - Veiligheid op school

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 29240 - Veiligheid op school.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Veiligheid op school; Brief minister over plan van aanpak probleemjongeren in het onderwijs 
Document­datum 09-02-2004
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST74172
Kenmerk 29240, nr. 2
Van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2003–2004

29 240

Veiligheid op school

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 februari 2004

Op 13 januari vond op het Terra College te Den Haag een zeer tragische gebeurtenis plaats, waarbij conrector Van Wieren, door toedoen van een leerling, een gewelddadige dood vond. Naar aanleiding van deze gebeurtenis heeft u met uw brief van 22 januari gevraagd naar mijn voornemens aangaande probleemjongeren in het onderwijs.

Deze tragische gebeurtenis, het daarop gevolgde publieke debat en uw brief vormen aanleiding om het veiligheidsbeleid in het onderwijs en de rol en verantwoordelijkheden van scholen, ouders, leerlingen, andere jeugdvoorzieningen en de overheid opnieuw te bezien. Ik wil dat doen door, via een zorgvuldig proces met alle betrokkenen op beleids- en uitvoeringsniveau, een plan van aanpak te ontwikkelen. Met de inzet van alle partijen denk ik dat het mogelijk is om in mei een afgewogen plan voor deze complexe problematiek gereed te hebben. Middels deze brief wil ik u nader informeren over de activiteiten die ik de komende maanden onderneem om tot het plan van aanpak te komen.

In het plan van aanpak zal allereerst, op basis van bevindingen uit onderzoek en door het ministerie van OCW ondernomen acties, een nadere analyse van het probleem worden gegeven. Belangrijke bouwstenen hiervoor zijn de analyse van de gebeurtenissen op het Terra College door de inspecties voor Onderwijs en Jeugdzorg, het onderzoek naar geweld tegen leraren en onderwijsondersteunend personeel, een onderzoek door de Arbeidsinspectie naar het beleid met betrekking tot agressie en geweld op scholen, een studie naar mogelijkheden van onderwijs en opvang voor onhandelbare (risico)leerlingen, ronde tafel gesprekken met het veld en de relatie met relevante projecten uit de Operatie JONG, bijvoorbeeld op het terrein van zorgstructuren rond het onderwijs, jeugdcriminaliteit en vroegtijdige signalering. Van veel van deze bouwstenen zijn de resultaten pas in april of mei beschikbaar.

Verder zal in het plan van aanpak worden ingegaan op de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken actoren: school, docenten, leerlingen,

ouders, jeugdvoorzieningen en overheid. Aandachtspunten hierbij zijn de afstemming en samenwerking tussen actoren en de afbakening van verantwoordelijkheden.

Ten slotte zal voor de komende jaren een aanpak met bijbehorende maatregelen worden voorgesteld.

Vanzelfsprekend vindt over het plan van aanpak interdepartementale afstemming plaats.

Naar ik heb begrepen, organiseert uw Kamer binnenkort hoorzittingen over dit onderwerp. Ik stel er prijs op indien u mij over de resultaten van deze hoorzittingen informeert, zodat ik deze kan betrekken bij mijn plan van aanpak.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. J. A. van der Hoeven

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.