Brief minister over de in Eindhoven gevestigde stichting Al Waqf al-Islami en de moskee Al Furqaan - Bestrijding internationaal terrorisme - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 91 toegevoegd aan dossier 27925 - Bestrijding internationaal terrorisme.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Bestrijding internationaal terrorisme; Brief minister over de in Eindhoven gevestigde stichting Al Waqf al-Islami en de moskee Al Furqaan |
---|---|
Documentdatum | 24-04-2003 |
Publicatiedatum | 12-03-2009 |
Nummer | KST67849 |
Kenmerk | 27925, nr. 91 |
Van | Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2002–2003
27 925
Bestrijding internationaal terrorisme
Nr. 91
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 24 april 2003
Tijdens de regeling van werkzaamheden op 23 april 2003 heeft het lid van de Tweede Kamer Wilders (VVD) naar aanleiding van een uitzending van Nova op 22 april 2003 gevraagd om een brief over de in Eindhoven gevestigde stichting Al Waqf al-Islami en de moskee Al Furqaan. Met de onderhavige brief voldoe ik aan dit verzoek.
In Nova-uitzendingen van 22 en 23 april 2003 werd ingegaan op mogelijke betrokkenheid van Saoedi-Arabische personen en stichtingen bij de financiering van islamistisch terroristische activiteiten van Al Qa’ida. In dat kader werd ook aandacht besteed aan de vestiging van de stichting Al Waqf al-Islami in de Al Furqaan-moskee in Eindhoven en het bestuurlid van deze stichting, Adil Hamad Abderrahman Alhusayni. Deze persoon zou identiek zijn met een Hamad Al-Husaini, die voorkomt op een lijst van personen die betrokken zouden zijn (geweest) bij de financiering van islamistisch terrorisme. In de tweede uitzending werd gemeld dat verschillende leden van islamistisch terroristische netwerken in het verleden hebben deelgenomen aan door Al Waqf in Eindhoven georganiseerde seminars, een gegeven dat eerder deze maand werd gepubliceerd in de Wall Street Journal.
De AIVD verricht vanuit zijn wettelijke taak reeds enige jaren onderzoek naar islamistisch terroristische netwerken. Daarbij is in het bijzonder in 2001 meer specifiek aandacht besteed aan de stichting Al Waqf al Islami in Eindhoven. In de nota’s De democratische rechtsorde enislamitisch onderwijsen Rekrutering in Nederland voor de jihad, die beide in 2002 aan de Kamer zijn aangeboden, besteedde de AIVD ook expliciet aandacht aan de genoemde stichting. In deze nota’s werd reeds gewezen op het ultra-orthodoxe islamitische (wahabitische) gedachtegoed dat de stichting Al Waqf al-Islami uitdraagt, de rol die zij speelt bij de radicalisering van met name jonge moslims in Nederland en haar bemoeienis met het islamitisch onderwijs in Nederland.
In de loop der jaren hebben vele honderden moslims seminars van Al Waqf bijgewoond en kennis genomen van de zeer orthodox-islamitische opvattingen die de stichting wil uitdragen onder moslims in Europa. De seminars van Al Waqf hebben een sterk religieus karakter. Net als bij de prediking van radicale imams, waarover Nova eerder berichtte, kan ook ten aanzien van deze bijeenkomsten gesteld worden dat zij bijdragen aan een radicaliseringsproces van kleine delen van de moslimgemeenschap. Het is zeer wel mogelijk dat aan deze bijeenkomsten ook personen hebben deelgenomen, van wie later werd vastgesteld dat zij betrokken zijn bij islamistisch-terroristische netwerken. In de Nova-uitzending klonk de veronderstelling door dat deelname aan dergelijke bijeenkomsten met een zekere onvermijdelijkheid leidt tot directe betrokkenheid bij de gewelddadige jihad of terrorisme. Een dergelijke vergaande conclusie en het daarmee impliciet gelegde causale verband acht ik voorshands niet gerechtvaardigd.
Ten aanzien van de precieze banden van de stichting Al Waqf al-Islami met de Al Furqaan-moskee in Eindhoven is vastgesteld dat er hechte religieus-ideologische, financiële, organisatorische en juridische banden tussen beide bestaan.
De heer Wilders heeft verder gevraagd om «een compleet overzicht in hoeverre de Saoedische tentakels in ons land reiken, welke organisaties, stichtingen, activiteiten, moskeeën en scholen in Nederland door gouvernementele en non-gouvernementele en individuele geldschieters uit Saoedi-Arabië werden en worden gefinancierd, welk doel daarbij formeel wordt nagestreefd en in hoeverre daardoor materieel radicalisme, extremisme en terrorisme in Nederland en daarbuiten wordt gevoed». Naar aanleiding van dit verzoek merk ik het volgende op.
Vanuit Saoedi-Arabië besteden personen en organisaties wereldwijd grote sommen geld aan veelal religieus geïnspireerde activiteiten, zoals moskeebouw, humanitaire initiatieven en zendingswerk. Deze activiteiten die op zich geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, worden soms gebruikt of misbruikt ten behoeve van radicaal-islamitische of terroristische activiteiten. De inspanningen van de AIVD zijn erop gericht zicht te krijgen op deze schaduwzijde van de Saoedische structuren en te bevorderen dat aan deze ongewenste activiteiten een halt wordt toegeroepen. Bij dit onderzoek is sprake van nauw en voortdurend overleg en samenwerking met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
In dit kader wordt ook aandacht besteed aan de in de Nova-uitzending genoemde lijst van personen, die zich direct of indirect hebben ingelaten met de financiering van islamistisch terroristische activiteiten. De AIVD kan de betekenis van deze lijst op dit moment niet beoordelen. Ook is niet duidelijk of de op deze lijst vermelde persoon Hamad Al-Husaini, zoals gesteld door Nova, identiek is met Adil Hamad Abderrahman Alhusayni, waarvan bekend is dat deze sinds 1991 bestuurslid is van Al Waqf al Islami in Eindhoven.
In het openbaar kunnen over de resultaten van dit en ander AIVD-onderzoek naar de schaduwzijde van de Saoedische structuren geen bijzonderheden worden medegedeeld, omdat deze zicht bieden op het actuele kennisniveau van de AIVD. Over de operationele aspecten van het onderzoek zal de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer worden geïnformeerd
Ten slotte merk ik naar aanleiding van verzoek van het lid van de Tweede Kamer Eerdmans (LPF) om bij de onderhavige brief ook te betrekken de op 22 april 2003 gestelde schriftelijke vragen over een verbod van de stichting Al Waqf al-Islami, het volgende op. Rechtspersonen waarvan de
werkzaamheden of het doel in strijd is met de openbare orde kunnen op vordering van het openbaar ministerie door de rechter verboden worden verklaard en of ontbonden. Indien de AIVD bij zijn onderzoek stuit op feiten die daartoe aanleiding geven worden deze aan het openbaar ministerie gemeld. Bij de beantwoording van de eerder bedoelde vragen zal nader op deze kwestie worden ingegaan.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. W. Remkes
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.