Memorie van toelichting - Invoering van en aanpassing van wetgeving aan de Vaststellingswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek (arbeidsovereenkomst) (Invoeringswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek) - Hoofdinhoud
Deze memorie van toelichting i is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 24770 - Invoeringswet titel 7.10 (arbeidsovereenkomst) Burgerlijk Wetboek i.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Invoering van en aanpassing van wetgeving aan de Vaststellingswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek (arbeidsovereenkomst) (Invoeringswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek); Memorie van toelichting |
---|---|
Documentdatum | 10-06-1996 |
Publicatiedatum | 12-03-2009 |
Nummer | KST15086 |
Kenmerk | 24770, nr. 3 |
Van | Justitie (JUS) |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 1995–1996
24 770
Invoering van en aanpassing van wetgeving aan de Vaststellingswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek (arbeidsovereenkomst) (Invoeringswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek)
Nr. 3
MEMORIE VAN TOELICHTING
-
1.Inleidende opmerkingen
Het doel van dit voorstel is tweeërlei: (a) de inwerkingtreding van de wet tot vaststelling van de nieuwe titel van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek betreffende de arbeidsovereenkomst en (b) de aanpassing van de overige wetten aan deze titel. Gelet op de stand van zaken met betrekking tot de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel Vaststellingswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek en de voorbereiding van de praktijk op het nieuwe arbeidsovereenkomstenrecht ligt invoering per 1 januari 1997 in de rede.
Veel wijzigingen in andere wetten betreffen louter terminologie en verwijzing. De termen arbeider en dienstbetrekking zijn vervangen door de termen werknemer en arbeidsovereenkomst (zie de memorie van toelichting op artikel 610 en op artikel II van de Vaststellingswet, Kamerstukken II 1993/94, 23 438, nr. 3, blz. 14–15 en 45). Deze wijzigingen worden hieronder niet verder toegelicht.
-
2.Artikelgewijs
HoofdstukIMinisterie van Justitie
Artikel 3 Wetboek van Koophandel
De verwijzingen in het zeearbeidsrecht van het Wetboek van Koophandel naar de gewone bepalingen in het arbeidsovereenkomsten-recht zijn in overeenstemming gebracht met de nieuwe nummering. Slechts in artikel 414 moest een andere redactie worden gekozen om deze te laten sporen met de nieuwe systematiek van de opbouw van vakantie in titel 7.10.
Hoofdstuk II Ministerie van Binnenlandse Zaken
Artikel 1 Algemene wet gelijke behandeling
Het voorgestelde artikel 1 van dit hoofdstuk wijzigt de Algemene wet gelijke behandeling. Allereerst zijn de verwijzingen aangepast aan de vaststelling van titel 7.10 van het Burgerlijk Wetboek. Verder moet artikel 8
van de Algemene wet gelijke behandeling, betreffende de nietigheid van een discriminatoire opzegging van een arbeidsovereenkomst, worden aangepast aan de regeling over de nietigheid en de vernietigbaarheid in titel 7.10. Bovendien is een met de inhoud van artikel 647 overeenkomende regeling opgenomen. Aangezien artikel 8 ook betrekking heeft op de aanstelling als ambtenaar, is het niet mogelijk de tekst van artikel 647 zonder meer over te nemen.
Hoofdstuk IV Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Artikel 1 Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen
In de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen wordt veelvuldig verwezen naar artikel 1637ij van het Burgerlijk Wetboek. Deze verwijzingen dienen te worden aangepast aan de vaststelling van titel 7.10. Verder dient artikel 1a, vijfde lid, betreffende de nietigheid van een opzegging van een arbeidsovereenkomst, te worden aangepast aan de regeling over de nietigheid en de vernietigbaarheid in titel 7.10. Deze wijziging komt overeen met het in hoofdstuk II, artikel 1, onderdeel B, gewijzigde artikel 8 van de Algemene wet gelijke behandeling.
Artikel 14 Wet arbeid mijnbouw noordzee
Artikel 3, tweede lid, van deze wet kent een verwijzing naar artikel 1638c van Boek 7A. Deze verwijzing wordt gewijzigd in artikel 629 van Boek 7. De andere wijziging betreft een aanpassing aan de terminologie van artikel 629. In de Vaststellingswet titel 7.10 wordt in artikel 629 niet meer van ziekte of ongeval gesproken, maar nog slechts gesproken van ziekte, hetgeen dan verhindering door ongeval mede omvat (Kamerstukken II 1993/94, 23 438, nr. 3, blz. 25). Hiermee wordt aangesloten op de terminologie van de sociale zekerheidswetgeving.
Hoofdstuk VI Slotbepalingen
Artikel 2
Met dit artikel wordt de verwijzing naar het Burgerlijk Wetboek in het voorstel van wet voor een nieuwe Arbeidsvoorzieningswet (Kamerstukken II, 1995/96, 24 450, nrs. 1–2) aangepast aan de Vaststellingswet.
Artikel 3
Omdat in het voorstel van wet voor een nieuwe titel 7.12 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (Kamerstukken II, 1992/93, 23 095, nrs. 1–2) ten dele dezelfde artikelen als in het onderhavige wetsvoorstel van de Wet op de Loonbelasting 1964, de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Ziektewet en de Werkloosheidswet worden gewijzigd, is het noodzakelijk een samenloopbepaling op te nemen. In het eerdergenoemde wetsvoorstel 23 095 zal eveneens een daartoe strekkende bepaling worden opgenomen.
De Minister van Justitie, W. Sorgdrager
INHOUDSOPGAVE
Hoofdstuk I (Ministerie van Justitie)
Artikel 1 Burgerlijk Wetboek
Artikel 2 Faillissementswet
Artikel 3 Wetboek van Koophandel
Artikel 4 Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk II (Ministerie van Binnenlandse Zaken)
Artikel 1 Algemene wet gelijke behandeling
Hoofdstuk III (Ministerie van Financiën)
Artikel 1 Wet op de Loonbelasting 1964
Artikel 2 Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993
Artikel 3 Wet toezicht natura-uitvaartverzekeringsbedrijf
Hoofdstuk IV (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10
Artikel 11 Artikel 12 Artikel 13 Artikel 14 Artikel 15
Artikel 16
Artikel 17 Artikel 18
Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering Ziektewet Werkloosheidswet Jeugdwerkgarantiewet Wet melding collectief ontslag Wet op de Ondernemingsraden Arbeidsvoorzieningswet Invoeringswet Arbeidsvoorzieningswet Wet op het algemeen verbindend en onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten
Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag Noodwet Arbeidsvoorziening Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 Wet Arbeid mijnbouw noordzee
Wet van 2 december 1993 tot uitvoering van de richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen betreffende informatie van de werknemer over zijn arbeidsovereenkomst of arbeidsverhouding
Wet van 2 december 1982, houdende bepalingen ter uitvoering van het Europees Verdrag inzake de rechtspositie van migrerende werknemers, alsmede met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden van buitenlandse werknemers Arbeidstijdenwet Wet op het ouderschapsverlof
Hoofdstuk V (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
Artikel 1 Ziekenfondswet
Artikel 2 Drank- en Horecawet
Hoofdstuk VI (Slotbepalingen)
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.