ProDemos
ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.
ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.
Drs. E.C. (Eric) Stokkink is sinds 1 maart 2021 directeur van ProDemos.
Inhoudsopgave
ProDemos is oorspronkelijk een initiatief van de stichting (Vrienden van) het Huis voor democratie en rechtsstaat, een actiecomité van Haagse burgers. Sinds 2007 ijverde deze stichting voor de oprichting van een kenniscentrum in Den Haag, dat zich moest toeleggen op het overdragen van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en de werking van de democratie in al haar aspecten.
Eind 2007 gaf het kabinet bij monde van toenmalig minister-president Balkenende1 aan vergaande interesse te hebben in het opzetten van een 'huis van de democratie'. In 2008 werd door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Guusje ter Horst2 een stuurgroep in het leven geroepen, waarin de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de burgemeester van Den Haag en de minister zelf zitting hadden. Deze stuurgroep had de taak om de besluitvorming voor te bereiden bij de vormgeving en opbouw van het Huis voor democratie en rechtsstaat.
In 2010 werd de Stichting Huis voor democratie en rechtsstaat officieel opgericht, als opvolger van het oude actiecomité, en vond de oprichting van het Huis voor democratie en rechtsstaat in wording plaats.
Op 15 september 2011 werd ProDemos officieel geopend. Tot die tijd heette ProDemos 'Huis voor democratie en rechtsstaat', deze oorspronkelijke naam staat nu in de ondertitel van ProDemos. Het bezoekerscentrum aan de Hofweg in Den Haag is een goede uitvalsbasis voor stadswandelingen door politiek Den Haag, rondleidingen en bezoeken aan het parlement, de rechtbank en het Vredespaleis.
Van 20 januari 2020 tot 1 maart 2021 was Sjef van Gennip de waarnemend directeur. Op 1 maart werd hij opgevolgd door Eric Stokkink. Eddy Habben Jansen, die vanaf juli 2016 directeur was, maar al geruime tijd met ziekteverlof was, trad in mei 2020 af. Van 11 april 2011 tot 1 juli 2016 was oud-ChristenUnie3-Kamerlid Kars Veling4 directeur van ProDemos.
De Stichting Bezoekerscentrum Binnenhof (SBB) en de stichting Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), beide gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties5, zijn opgegaan in het Huis voor democratie en rechtsstaat. Als gevolg hiervan zijn deze twee instanties als zelfstandig functionerende instellingen opgeheven. De taken worden nu uitgevoerd door ProDemos.
ProDemos biedt voor verschillende doelgroepen programmatrajecten met een thematische rode draad, zoals de Grondwet, (de geschiedenis van de) Nederlandse democratie, Het Koninkrijk der Nederlanden, Europa, het wetgevingsproces, de rechtsstaat, mensenrechten, vrijheid en verantwoordelijkheid. ProDemos fungeert daarnaast als opleidings- en debatcentrum.
Voor meer informatie over ProDemos en haar activiteiten verwijzen wij u naar de website van ProDemos.
- 1.Zeeuwse CDA-politicus die negen jaar partijleider en acht jaar premier was. Afkomstig uit de wetenschap en partijideoloog, die eigen verantwoordelijkheid van burgers voorstond. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Werd in 2001 onverwacht lijsttrekker van het CDA na de machtstrijd tussen De Hoop Scheffer en Van Rij. Leidde vanaf 2002 als premier kabinetten van wisselende samenstelling in een na de moord op Fortuyn politiek instabiele periode. Probeerde terugkeer van 'normen en waarden' op de politieke agenda te zetten. Nadat zijn tweede kabinet diverse hervormingen had doorgevoerd, was zijn vierde kabinet op dat punt minder daadkrachtig. Een bankencrisis werd wel bezworen. In zijn publieke optredens soms wat onhandig, maar niettemin - of juist daardoor - lange tijd populair en succesvol. De verkiezingen van 2010 verliepen voor zijn partij echter desastreus, waarna hij de politiek verliet. Sinds 2022 minister van staat.
- 2.PvdA-bestuurder, minister en senator. Studeerde psychologie en was wetenschapper en docent op tandheelkundig gebied. Haar bestuurlijke loopbaan liep via de Amsterdamse raad, de Universiteit van Amsterdam, een wethouderschap in Amsterdam en het burgemeesterschap in Nijmegen tot een ministerschap in het kabinet-Balkenende IV (2007-2010). In dat kabinet was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarna voorzitter van de HBO-raad en in 2011-2015 Eerste Kamerlid. Hield zich in de Senaat bezig met volksgezondheid en verkeer. Gold als een krachtdadige en charmante bestuurder, maar was als minister wat minder gelukkig omdat haar wat ongeduldige en doelgerichte bestuursstijl soms weerstand opriep.
- 3.De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.
- 4.Bescheiden, aimabele en gewaardeerde senator van het GPV en later van de ChristenUnie, waarvan hij in 2002 ook de eerste lijsttrekker werd. Als docent, rector en hoogleraar goed ingevoerd in het onderwijs. Was geïnteresseerd in toepassing van ICT, zowel in het onderwijs als op andere terreinen. Raakte na voor zijn partij teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen oververmoeid. Toen hij niet opnieuw gekandideerd werd, trok hij zich terug uit de politiek en keerde hij terug naar het onderwijs. Was in 2011-2016 directeur van het Huis voor democratie en rechtsstaat (ProDemos).
- 5.Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft zorg voor het goed functioneren van het openbaar bestuur van ons land. De hoofdtaken zijn het bevorderen van de democratische rechtstaat, slagvaardig bestuur, zorg voor betaalbare woningen en een goede leefomgeving. Sinds 2017 behoort ook de ruimtelijke ontwikkeling tot het taakveld. Met Koninkrijksrelaties worden de relaties tussen de vier landen van het Koninkrijk bedoeld, namelijk Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.