Delegatie naar de NAVO-assemblee (NAA) - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 23 februari 2019
kalender

De Parlementaire Assemblee van de NAVO is een overleg van 257 parlementariërs uit de 28 lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie i (NAVO), aangevuld met gedelegeerden van de buitengewone lidstaten. De NAVO Parlementaire Assemblee is geen parlement, maar een overleg van nationale parlementen. Dit betekent dat de Assemblee geen traditionele parlementaire instrumenten tot zijn beschikking heeft, zoals het budgetrecht, het enquêterecht of het recht op inlichtingen. Ook kan de Assemblee geen ministers naar huis sturen.

Nederland heeft recht op zeven zetels in de Assemblee, tegenover bijvoorbeeld zesendertig van de Verenigde Staten. Acht Nederlandse leden komen uit de Tweede Kamer i, zes uit de Eerste Kamer i (steeds is de helft van de leden plaatsvervangend).

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) is een bondgenootschap van 28 landen die samenwerken om de veiligheid en vrijheid van de bondgenoten met behulp van politieke en militaire middelen te garanderen. Daarnaast zijn er 14 landen die als buitengewone leden (‘associate members’) een band met de NAVO hebben.

Griffier is A. Westerhoff.

1.

Leden

nr.fotonaam Kamerlidfractie
1Apeldoorn, van SPApeldoorn, Prof.Dr. E.B. vanSP
2Bosman, A.VVD
3Broeke, Drs. J.H. tenVVD
4Bruins Slot, Mr.Drs. H.G.J.CDA
5Diks, L.I.GL
6Kappen, van VVDKappen, F.E. vanVVD
7Roon, Mr. R. dePVV
8Sjoerdsma MSc, Sj.W.D66

2.

Plaatsvervangende leden

nr.fotonaam Kamerlidfractie
1Belhaj, S.D66
2Bosch, A. van denVVD
3Faber PVVFaber-van de Klashorst, M.H.M.PVV
4Karabulut, S.SP
5Knip VVDKnip, Drs. M.A.J.VVD
6Koopmans, Dr. S.M.G.VVD
7Martens CDAMartens, Drs. M.J.Th.CDA
8Vlietstra, J.G.PvdA