Fusieverdrag

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Het verdrag tot instelling van één Raad en één Commissie1 van de Europese Gemeenschappen werd op 8 april 1965 in Brussel ondertekend door de toenmalige lidstaten van de Europese Gemeenschappen (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland).

Hierin werd afgesproken de bijzondere Raad van Ministers van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de Raad van de Europese Economische Gemeenschap en de Raad van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie te vervangen door één Raad van de Europese Gemeenschappen ('de Raad').

Tegelijk werden de Hoge Autoriteit van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal2, de Commissie van de Europese Economische Gemeenschap3 en de Commissie van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie4 vervangen door de Commissie van de Europese Gemeenschappen ('de Commissie'). Het fusieverdrag werd op 1 juli 1967 van kracht.

memorie van toelichting wetsvoorstel goedkeuring fusieverdrag (kamerstuk 8380, nr. 3)


  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 2. 
    Dit verdrag regelde de gemeenschappelijke controle over de zware industrie en mijnbouw in zes Europese landen: de Beneluxlanden, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het in augustus 1952 ondertekende verdrag was een eerste stap naar Europese integratie. De EGKS had een Hoge Autoriteit die als supranationaal college fungeerde en een eigen parlement, bestaande uit parlementariërs uit de lidstaten.
     
  • 3. 
    De Europese Economische Gemeenschap (EEG) is de voorloper van de huidige Europese Unie. De EEG werd in 1957 door middel van het Verdrag van Rome opgericht om de samenwerking tussen de landen in Europa te bevorderen. Daarmee moest tevens voorkomen worden dat deze landen opnieuw met elkaar in oorlog zouden raken. De EEG telde oorspronkelijk zes lidstaten: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en toenmalig West-Duitsland. Tussen de deelnemende lidstaten ontstond geleidelijk een gemeenschappelijke markt: de interne handelstarieven op veel producten werden verwijderd.
     
  • 4. 
    De Europese gemeenschap voor Atoomenergie (EGA) of Euratom is opgericht om de onderzoeksprogramma's voor ontwikkeling en vreedzaam gebruik van kernenergie van de lidstaten op elkaar af te stemmen. Tegenwoordig ligt het accent vooral op het verzamelen van de benodigde kennis, infrastructuur en financiering, zodat de continuïteit van de energievoorziening en de veiligheid voor de bevolking zijn gewaarborgd.