Drs. J.S.J. (Hans) Hillen - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 18 juni 2018
kalender
foto Drs. J.S.J. (Hans) Hillenvergrootglas
Met dank overgenomen van Parlement.com .

CDA'er op de rechterflank en 'spindoctor' avant la lettre. Zoon van een katholieke officier en opgegroeid in 't Gooi. Was leraar in Hilversum en Bussum en daarna politiek verslaggever van het NOS Journaal. Speelde als voorlichter een belangrijke rol bij het uitdragen van pijnlijke maatregelen door minister Ruding†i . Was vervolgens twaalf jaar een invloedrijk Tweede Kamerlid van het CDA en onder meer fractiesecretaris. Na vier jaar voorzitterschap van het College van Zorgverzekeringen Eerste Kamerlid en in 2010 verrassend minister van Defensie in het kabinet-Rutte I†i . Moest toen noodgedwongen flinke bezuinigingen accepteren en verdedigen. Politicus die niet schuwde door ferme uitspraken voor de nodige reuring te zorgen.

CDA
in de periode 1990-2012: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, minister

1.

Voornamen (roepnaam)

Johannes Stefanus Joseph (Hans)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 17 juni 1947

levensbeschouwing
Rooms-Katholiek

3.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch AppŤl)

4.

Hoofdfuncties/beroepen

 • bureauredacteur NOS-Studio Sport, van 1969 tot 1973
 • leraar maatschappijleer, "Het Nieuwe Lyceum" te Hilversum, van 1972 tot 1976
 • redacteur buitenland NOS-Journaal, van 1973 tot 1977
 • leraar maatschappijleer, "Willem de Zwijger College" te Bussum, van 1975 tot 1977
 • politiek verslaggever NOS-journaal, van 1977 tot 1 maart 1983
 • directeur Centrale directie voorlichting, ministerie van FinanciŽn, van 1 maart 1983 tot 6 november 1989
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 maart 1990 tot 23 mei 2002
 • voorzitter CVZ (College voor Zorgverzekeringen), van 1 juli 2003 tot juni 2007
 • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 12 juni 2007 tot 14 oktober 2010
 • minister van Defensie, van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012
 • voorzitter NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding), vanaf september 2013

5.

Activiteiten

als parlementariŽr
 • Was defensiewoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer. Hield zich verder onder meer bezig met aangelegenheden inzake het Koninklijk Huis, belastingen en mediabeleid
 • Was in 1996 woordvoerder van zijn fractie bij het debat met de regering over de uitkomsten van de parlementaire enquÍte naar de IRT-affaire
 • Diende in 2001 een initiatiefwetsvoorstel in over afbouw van het eigenwoningforfait bij aflossing van de hypotheekschuld. Dit voorstel werd in 2003 door de regering overgenomen en werd in datzelfde jaar wet. De financiering van de eigen woning met eigen middelen wordt hiermee fiscaal aantrekkelijker gemaakt. Het initiatiefvoorstel werd in 2005 ingetrokken, nadat de regering het voorstel had overgenomen. Dit leidde tot de zgn. Wet Hillen. (28.056 )
 • Hield zich als Eerste Kamerlid vooral bezig met defensie

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Verdedigde in 2011 samen met minister Rosenthal en minister-president met succes in de Tweede Kamer het besluit om een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz te zenden. Om de steun van een Kamermeederheid te verzekeren, waren enkele aanpassingen van het besluit nodig, zoals een langere opleidingstijd en de verklaring dat de politiemensen geen militaire taken zouden verrichten. (27.925 )
 • Was in 2011 samen met minister Rosenthal eerstverantwoordelijke voor het besluit om een bijdrage te leveren aan de gemeenschappelijke internationale actie in LibiŽ. Het gaat daarbij om 200 militairen en om een mijnenjager, een tankvliegtuig en zes F16-gevechtsvliegtuigen. Op grond van een VN-besluit werden militaire middelen ingezet om de Libische burgerbevolking te beschermen tegen het regime-Kadafi.
 • Bracht in 2011 de Beleidsbrief Defensie uit, waarin een structurele bezuiniging van 635 miljoen euro wordt aangekondigd en een bezuiniging van 175 miljoen euro op de lopende Defensiebegroting. Met een bedrag om innovaties mogelijk te maken, komt de totale omvang van de operatie op 1 miljard euro. Met name bij bestuur en bedrijfsvoering wordt bespaard. Zo komen drie bestuursstaven en in totaal 12000 functies te vervallen. Getroffen maatregelen zijn onder meer het afstoten van vier van de tien mijnenjagers, van twee van de vier patrouilleschepen, van de twee tankbataljons, van de helft van de 80 Medium Range Anti-tankwapensystemen, van 9 F16's en van alle Cougar-helikopters. Er zal meer worden ingezet op de operationale cybercapaciteit ter ondersteuning van de krijgsmacht. De samenwerking met BelgiŽ en Duitsland wordt geÔntensiveerd. In 2014 moet er een kleinere krijgsmacht zijn en moet defensie tevens financieel op orde zijn. (32.733 )
 • Was in 2011 samen met minister Rosenthal eerstverantwoordelijke voor het besluit tot Nederlandse deelname aan een VN-missie in Zuid-Soedan. Het betreft een missie van 30 personen op het gebied van politie, rechtsstaatontwikkeling en militaire advisering
 • Bracht in 2012 een beleidsbrief uit over de Defensiestrategie voor het opereren in het digitale domein (Defensie Cyber Strategie). Met die strategie moet handelend kunnen worden opgetreden tegen een digitale bedreiging van de samenleving of van de internationale rechtsorde. (33.321 )

als bewindspersoon (wetgeving)
 • Bracht in 2011 een wet in het Staatsblad tot Goedkeuring van het op 30 mei 2008 te Dublin totstandgekomen Verdrag inzake clustermunitie. Het wetsvoorstel was in 2009 ingediend en in 2010 in de Tweede Kamer verdedigd door minister Van Middelkoop. (32.187 )

6.

Wetenswaardigheden

uit de privťsfeer
Zijn vader was officier (luitenant-kolonel tit.) bij de infanterie

woonplaats
Hilversum

7.

Publicaties/bronnen

publicaties
 • "De formatie van een tijdbom" (samen met Charles Schwietert, 1981)
 • "God vergeten. Gedachten over de mens in een tijdperk van technologie" (2015)

literatuur/documentatie
 • Laurens Berentsen, "'Hans Hillen kan redelijk onverzettelijk zijn'", Het Financieele Dagblad, 23 maart 2011
 • Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995, 1999)

8.

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieŽn betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.